Срещата за Изборния кодекс премина без консенсус, а разговорите продължават.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов събра ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, както и министри, за да обсъдят промените в изборните правила и наложенето от президента Росен Плевнелиев вето.

Целта беше да се намери компромис и да бъде променен реда, при който гласуват сънародниците ни в чужбина.

„ГЕРБ като партия винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут”, заяви Борисов след срещата. Той добави, че ограничаването на конституционните права на българските граждани няма да потъпкани и ГЕРБ ще настояват за приемане на президентското вето.

Премиерът изрази надежда, че подкрепата за правителството ще остане.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че всяка една формация, която участва във формирането на парламентарното мнозинство е наясно с отговорността, която носи. „Аз съм убеден, че ще може да имаме единна позиция и да продължим напред”, добави той.

„Имаме общо разбиране, че трябва да направим един добър закон”, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите й допълнителните промени по ИК ще бъдат в тази посока, като целта е „да гарантираме права и да дадем възможност държавата ефективно да упражнява правомощията си по организация на изборите”.

По повод броя на избирателните секции в чужбина Бъчварова обясни, че е много важно те да бъдат толкова на брой, колкото е нужно, за да се гарантира един нормален изборен процес. „Грешка беше, че не беше обяснено предварително, че тук мотивът не е ограничаване на права, а е за създаване на по-добри условия за организация на избори”, допълни Бъчварова.

Според председателя на реформаторите Найден Зеленогорски проблеми с мнозинството няма да има и отхвърли варианта за предсрочни парламентарни избори. „Приемаме това, че колегите от ПФ имат своята позицията, която защитават. Ние от РБ защитаваме нашата”, допълни той.

Патриотите не отстъпват

„ПФ не е склонен да гласува за приемането на ветото, то трябва да бъде отхвърлена”, посочи съпредседателят на партията Валери Симеонов. В същото време той отбеляза, че ГЕРБ и реформаторите са имали много разумни предложения, които са склонни да обсъдят.

 „Разговорите продължават, това вето трябва да бъде отхвърлено”, заяви депутатът Красимир Каракачанов. По думите му се е създала излишна истерия и впечатление, че правата на българите в чужбина ще бъдат ограничени.

Той добави, че ПФ са за едно силно и единно българско правителство и разговорите продължават, докато не бъде постигнат приемлив компромис.