Днес депутати от четири партии внесоха законови промени държавата да спира сделки, които са в ущърб на държавния интерес. Те минаха на първо четене през правната комисия.

Само преди дни банкерът Цветан Василев продаде за едно евро компанията БТК, военните заводи Дунарит и Авионамс и други големи дружества на белгиецът Пиер Луврие от компанията LIC33.

Поправката отвързва ръцете на главния прокурор да се намесва в такива сделки, ако са против интереса на държавата.

„Нашият ангажимент е да дадем правното и законово основание да участва прокуратурата в образувани вече дела”, посочи Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Четин Казак от ДПС уточни при какви обстоятелства партията му подкрепя подобни промени: „Само при изключителни обстоятелства, когато прокуратурата прецени, че има опасност да бъде ощетена държавата или общината, съответно”.

Промените ще важат за сделки в бъдеще. Амбицията на вносителите е те да станат факт преди парламента да излезе във Великденска ваканция в края на следващата седмица.  

Кой говори

Четвърти ден не стихват политическите коментари след интервюто на банкера Цветан Василев. Бившият финансов министър Петър Чобанов и депутатът Делян Пеевски днес отрекоха да имат вина за краха на КТБ.

Днес в кулоарите депутатът Пеевски наруши своето доста дълго мълчание. Той отговори на обвиненията на Цветан Василев че го е изнудвал да му прехвърли дялове от определени свои дружества.

Неуспелият шеф на ДАНС обясни, че обвиненията към него са стари, а той бил многократно проверяван и призова Василев да се върне в България да отговаря пред закона.

„Според мен, господин Василев се опитва да отклони и да направи спора, че е между мен и него. Нямаме спор. Да си отговаря пред държавата. Да обяснява защо прехвърля тези активи по едно евро. С мен той няма друга тема. (...) Не се притеснявам аз, да отваря всички сейфове. Вчера ясно го заявихме. Най-редно е да се върне в България и да отговаря на всички въпроси, а не да се крие и излъчва послания, незнайно към кого”, посочи Делян Пеевски.

Има лиценз - няма лиценз

Върховният административен съд трябва да реши окончателно ще отнеме ли лиценза на КТБ или не. Петчленният състав, който заседава по казуса за бъдещето на трезора, днес е заседавал при закрити врата. Още в понеделник съдът отказа публичност по това дело.

Съставът се ръководи лично от председателят на съда Георги Колев. Още преди седмица той обясни, че една частна жалба не може да задължи съда да я разгледа в открито съдебно заседание, публично.

В понеделник съдебният състав отказа всички 5 искания на мажоритарния акционер в КТБ - Бромак на Цветан Василев.

Това означава, че според съда не се налага събирането на доказателства или изясняване на обстоятелства около лиценза на КТБ.

Окончателното решение ще бъде оповестено утре или най-късно в петък сутрин, научи bTV.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”