Разследването на атентата в Бургас е в много напреднала фаза обяви президентът Росен Плевнелиев. В средата на януари, държавният глава свиква Консултативен съвет по национална сигурност, свързан с проблемите в Близкия изток. На заседанието се очаква да бъдат изнесени и резултати за разследването на терористичния акт.

Президентът Плевнелиев очаква окончателни резултати от разследването на атентата в Сарафово да са готови в средата на януари, когато ще събере членовете на кабинета и службите по темата „Близък изток”.

Съобщението идва само няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви във Вашингтон, че не е доволен от работата по случая. Българските разследващи успяха да извлекат ДНК-профила и да вземат отпечатъци от атентатора, който обаче не бе открит при първото търсене в регистрите на Интерпол и проучването бе рестартирано.

Днес Плевнелиев призова да се даде шанс на експертите:

„Многократно помолих и подкрепих министър-председателя и министъра на външните работи да направят доклад и да посочат междинния напредък по казуса. Не сме на 100% готови но очевидно все по често тази тема ще идва. Напредваме в разследването.” 

Тази вечер президентът не спести критиките си към парламента по повод рестартиралата процедура за избор на нов конституционен съдия.

Плевнелиев не иска да е "последният бушон в държавата"

Той изрази надежда, че при новия избор няма да се стига до там да играе тази роля, както стана с бламирането на кандидатурата на Венета Марковска. Росен Плевнелиев направи този коментар пред журналисти след въпрос за това как ще реагира относно съмненията около кандидатурата на издигната от СДС Галя Гугушева.

„Все още въпросите не са приключили и не са получени всички отговори на това, което е зададено към кандидата. Много се надявам парламентът да направи своите изводи и да вземе своите добри решения, не е необходимо в бързината да пропускаме важни въпроси и важни отговори,” каза още държавният глава.

Президентът недоумява защо трябва да има един кандидат, издигнат от една партия. „За мен беше важно да има няколко кандидати, както например е в момента с главния прокурор. Бих окуражил парламента да постави повече кандидати, нека те да се съревновават и най-достойният да отиде в Конституционния съд,” предложи Плевнелиев.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти