Проблемът с прехода е, че във вида, в който преходът се разви в последните 25 години, той почти няма видими ярки и дефинирани защитници. Това заяви президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов на пресконференция в БТА в рамките на Инициативата "25 години свободна България".

Според него тези, които са били тясно свързани с бившия комунистически режим, са недоволни от прехода, смятайки, че той е направен от "лошите" седесари, които докарали България до това дередже.

„Обратно, хората, които са били възпитани в антикомунистическо мислене, имат своите основания да са недоволни от прехода, защото смятат, че преходът се прави със същия ентусиазъм и оптимизъм от хората, които строяха комунизма преди 1989 г. Поради това този преход буди недоволство в много български граждани, основно в неговата икономическа част”, посочи президентът.

Той предупреди, че „в България, в Източна Европа, а и в света има хора, които предпочитат да имат ред, сигурност, работа и са готови да преглътнат всякакви унижения като липса на лична свобода, свобода на словото, на печата, възможност да пътуват в чужбина и т.н.”

Според Стоянов, колкото и да са противоречиви оценките за прехода и колкото и посткомунистическа носталгия да се инспирира от медиите, „след още 25 години, освободени от менгемето на днешното повърхностно и стеснено мислене, бъдещите поколения ще оценят това, което правим днес”.