Не ми е известно да има такава проверка, защото нито аз, нито дружествата, в които имам участие, са уведомявани по надлежния ред. Така депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира пред „Фокус” решението на НАП да провери произхода на парите на няколко фирми, свързани с него.

В същото време, според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс приходната агенция няма задължение да съобщава на дадено лице, че е обект на проверка.

Сред фирмите, попаднали в полезрението на НАП, е „НСН Инвестмънт”, която в рамките на няколко месеца купи „Химко” и придоби дялове в „Булгартабак” и „Техномаркет”.

Според Пеевски е странно, че „проверките на НАП вече се официализират чрез „Медиапул“ (сайтът, който първи съобщи новината-б.р.). „Това ли е новият говорител на данъчните органи? Освен това аз съм проверяван многократно и подобни действия не ме притесняват, защото както личните ми доходи, така и приходите на дружествата, в които имам участие, са напълно прозрачни и доказани”, твърди депутатът и пита кога ще бъдат проверени „бизнесите на Иво Прокопиев, например”.

За Турция, Местан и руските шпиони

Пеевски отново повтори думите си от вчера след информациите, че му е забранено да влиза в Турция – че това е доказателство, че „Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия”.

„Искрено се забавлявам обаче на опорните точки на кръга „Капитал“ и на присъдружните им медии, че едва ли не съм руски шпионин и контрабандист (всъщност, това беше тезата на статия в проправителствен турски вестник, която до момента е единственото потвърждение за "черния печат"-б.р.)”, коментира депутатът.

Той призовава „новите морални стожери на обществото” да погледнат своите действия и да отговорят на въпроса как служат на българското общество и посочва какво смята за проблем – получаването на „чужди финансирания”.

Изданията, близки до депутата, често атакуват българските медии и неправителствени организации, които са кандидатствали и получили международни грантове за свои проекти. Обикновено тезата е, че така те стават проводници на чуждо влияние.

Абсолютно същата кампания се води от години в Русия.

Скромен медиен бос

Делян Пеевски коментира и интервюто на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, според когото концентрацията на вестници в ръцете на една медийна група е огромен проблем за България.

„Ако господин посланикът има доказателства, че всички вестници в България са концентрирани на едно място, нека да ги предостави. Огромен проблем е, че постоянно се хвърлят празни думи в публичното пространство и пред обществото, които после се използват целенасочено именно от медиите, работещи по предварително зададен им дневен ред. Дали тези медии обслужват български интереси, можем да си отговорим сами”, отговаря Пеевски и изрежда вестниците, в които има участие – „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан Мач“ и „Борба“.