Народното събрание отхвърли ветото на президента със 135 гласа „за" сегашния текст на чл. 14 от Изборния кодекс, уреждащ секциите в чужбина.

В пленарната зала 27 депутати гласуваха "против", а трима се въздържаха.

Така управляващата коалиция оцеля, след като по-рано Патриотичния фронт заплашваше да напусне властта при отпадане на текстовете, които са лансирали.

„За” преодоляването на президентското и в подкрепа на текстовете от закона гласуваха 80 народни представители от ГЕРБ, 12 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от Българския демократичен център, 11 от „Атака” и 1 независим депутат.

От Реформаторския блок трима народни представители подкрепиха ветото като гласуваха срещу промените в закона и трима се въздържаха. 18 народни представители от ДПС и шестима независими гласуваха „За” ветото, а „БСП лява България” и АБВ не участваха в гласуването.

ГЕРБ пък почти не участваха в дебатите преди гласуването. По време на тях Искрен Веселинов от ПФ нарече "шизофрения" евентуалното съобразяване с ветото.

"Ако отхвърлите ветото това ще е кошмарен знак за българската диаспора в чужбина. Това кюскане на кочове в момента е заплаха за националната сигурност на България", коментира пък лидерът на ДСБ Радан Кънев.

След гласуването президентът обяви, че ще сезира Конституционния съд и обвини партиите, че са се водили само от политическия си интерес.

Ще има нови кръпки в кодекса

Трите политически формации, които формират управляващото мнозинство, ще внесем промени в Изборния кодекс, с които ще регламентираме отварянето на секции извън страната. Това каза по време на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Можем да заявим, че от всички политически консултации, които бяха провеждани през последните 10 дни, дадоха възможност да покажем нова политическа култура в отношенията между политически формации, които формираме управляващото мнозинство”, каза още бившият силов министър.

По думите му разговорите, които са водели през последните дни, са били свързани с това да се прецизират текстовете от Изборния кодекс и спорния чл. 14 от него. Така вероятно за отварянето на секция извън представителствата на България в страни от ЕС ще са нужни 60, а не 100 заявления. Във всяка страна от общността ще може да има до 35 секции.

Цветанов благодари на ПГ на Патриотичния фронт и Реформаторския блок за разговорите, които са водили. Цветанов заяви, че всички са били обединени от това да има стабилност в страната. По думите му самият факт, че на гласуванията за нов социален министър и отхвърлянето на ветото са събрани 135 гласа, показва, че стабилността в парламентарните групи е на лице.

Управляващите реформатори съзряха възможност

Отхвърлянето на ветото ще даде по-широка възможност за промени в Изборния кодекс. Основната цел на мнозинството е да даде шанс на всички да упражнят правото си на глас, да гарантира честност на изборите, чрез промените в ИК, коментира Найден Зеленогорски, цитиран от пресцентъра на ДБГ.

„Има свръхочаквания към ветото и се преиначава значението на гласуването, каза Зеленогорски. Най-важното е да има по-добър Изборен кодекс. Ветото е причина да погледнем можем ли да прецизираме и други текстове. Приемането на ветото означава, че ще се гледат само членовете, по които е наложено то и това стеснява възможността за промяна”, заяви още съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок.

Според него дистанционното електронно гласуване, „което ще бъде въведено най-късно през 2019 година, ще гарантира възможността за безпроблемно упражняване на правото на глас навсякъде”.

Неочаквани поздрави

Мисля, че излязохме с добри решения и добро консолидиране, а това е добрата новина за днес. Това каза пред журналисти съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов след преодоляването на ветото на президента Росен Плевнелиев.

На въпрос дали така сформираното мнозинство удовлетворява Патриотичния фронт, Симеонов посочи: „Естествено. Ветото беше отхвърлено”.

Снимка: БГНЕС

Във връзка с начина на гласуване на „Атака”, които с гласовете си помогнаха за преодоляването на ветото, той коментира: „Да попречим на „Атака”, да вземат правилни решения ли? Да се възмутим от тях ли? Не мога да разбера. Аз съм нямал никакви разговори с „Атака”, но ги поздравявам за отговорното поведение днес”.

ДПС продължава битката в Конституционния съд

Ще сезираме Конституционния съд за много от текстовете в Изборния кодекс, каза Алиосман Имамов нот ДПС след гласуването на ветото на президента.

„Знаете за решението ни, че ще сезираме Конституционния съд за текстовете, които са откровени противоконституционни”, заяви депутатът.

Той посочи, че много от текстовете в Изборния кодекс ще бъдат проверени и ще бъдат сезирани съответните органи.

Първи коментари

В случая голямата отговорност се носи от големия. В парламентарната група на ГЕРБ демонстрираха ниво на мислене като на дребен мошеник. Дребността им иде от това, че нямат идеали, а принцип за тях е непозната дума. Това коментира във „Фейсбук” преподавателят по конституционно право доц. Кристиян Таков след преодоляването на ветото.

Според него връщането на текстовете от Изборния кодекс е дало шанс на разума: „Разумът обаче го няма и шансът увисна”.

„Не можем забрани никому да е тъп. Но можем да презирам низостта на мотивите му.
Грехът ви ще е вечен. А в много по-обозримо бъдеще - треперете от изборите. Anathema estote”, завършва емоционално Таков.

Приемането на изборни правила чрез взаимен рекет, в рамките на управляващата коалиция, разделя и противопоставя по недопустим начин групи в българското общество. Отблъсква гражданите от изборния процес и подрива доверието в демократичните институции. Това се посочва в позиция на „Протестна мрежа”.

„Не може да се спасява „стабилността“ като се потъпкват конституционни принципи, които прогласяват, че „всички граждани са равни пред закона“ и „ гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения“ по Конституцията на страната”, пишат активистите.

Според тях „фундаментални права се превръщат в разменна монета в сделките на управляващите”.
„За пореден път става ясно, че този парламент е негоден да създава справедливи правила, превърнал се е в евтино тържище. (...) Тръгвайте си. Вие сте безполезни”, заявяват от „Протестна мрежа”.

Предисторията

Държавният глава наложи вето върху промените в Изборния кодекс, които ограничават откриването на избирателни секции в чужбина.

Според предложените от Патриотичния фронт текстове, в рамките на ЕС ще са нужни повече заявления за гласуване извън дипломатическите мисии на страната ни, а извън ЕС бюлетини ще се пускат само в посолства, консулства и градовете с над 1 млн. души население.

Вчера ветото мина през правната комисия на НС, но при гласуването ГЕРБ и РБ се въздържаха.