Парламентът няма да заседава днес поради липса на кворум. При повторен опит за събиране на достатъчен брой депутати в пленарна зала се регистрираха едва 110 от тях.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков съобщи, че следващото заседание ще е в четвъртък от 9.00 часа. Във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа, че ще помоли групата си утре да осигури кворум, за да цитирам "удовлетвори желанието на Станишев да отиде евродепутат".

В дневния ред на парламента днес бе предвидено да се гласува оставката на Сергей Станишев като народен представител. Преди ден лидерът на БСП депозира заявление в деловодството, че иска да бъде освободен от поста. Причината - Станишев ще става депутат в Европейския парламент, въпреки по-ранните си уверения, че няма намерение да прави това.

Пред медиите обаче Михаил Миков успокои, че няма да бъдат изтървани сроковете за прекратяване на пълномощията на Станишев като народен представител. Имало текст от преходните разпоредби на Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин.

„Има и практика по въпроса. Това не е големият проблем”, посочи председателят на НС.

Във връзка с искането за консултации между парламентарно представените партии в петък, той обясни, че са изпратени писма. „Като дойде петък, ще видим докъде са стигнали”, добави Миков без да се ангажира с дата, която червените биха предложили за предсрочен вот.

Днес Станишев не се появи в парламента, за да предаде щафетата на своя приемник емил Георгиев, който чакаше край стаята на БСП.