Нароченият от Патриотичния фронт заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов проговори пред bTV. В първото си телевизионно интервю той поиска патриотите да предоставят доказателства, че работи за чужди служби. Заместник- министърът, чието име постави под въпрос коалиционното управление, заяви, че е готов да си подаде оставката, ако точно той е най-големият проблем на държавата и правителството.

Интервю на Габриела Наплатанова.

Как се чувствате в това кресло, за което толкова много се шумя? Вие сте най-обсъжданата личност в кабинета?
Добре се чувствам, като зам.-министър, който си изпълнява задълженията, който защитава националната сигурност и националните интереси на Република България - това е явно. Политиците, особено някои лидери, затова, че носиш друго име, различно, дигнаха много шум за нищо.

Не е въпросът в името, а към ваша евентуална съпричастност към други служби?
Това са пълни глупости, ако има и капка съмнение в това нещо, че имам нерегламентирани контакти с чужди служби и държави, аз на секундата си подавам оставката. Нека го докажат, да го докажат, аз съм готов, но няма нищо. Всичко, което се изказа по мой адрес за това време, означава, че тези хора не знаят какво правят в парламента. Фантазията ми не достига до това, което чух за себе си.

Хора, които ви познават от 20 години - военни от кариерата, твърдят, че каквото кажете го правите. Какво ще правите тук, в Министерство на отбраната?
Ние защитаваме "Стратегия 2020", приета от служебното правителство. Ние спазваме изискванията, които са записани там - най- важното за модернизацията.
 
Как ще стане като няма пари? Бюджетът за догодина е орязан?
Ще търсим варианти и ще направим всичко необходими да изпълним стъпка по стъпка приоритетите.

Какво ще кажете на хората под пагон, които днес не са убедени, че ще защитавате техните интереси, а чужди?
Истината е една. Нека да видят, времето ще покаже дали е така или не така. Не обичам да се оправдавам - не съм опасност за националната сигурност, не съм чужд агент, аз съм човек, който не прави компромиси със себе си.

Познавате ли Ердоган и Давутоглу?
Не познавам Ердоган и Давутоглу, нямам нищо общо. Един път по служба 2005-а и два пъти на море, но не съм имал контакт на политическо или друго равнище. И аз съм един от хората, които са най-проучвани в тази страна, така че ако имаше съмнение, службите за сигурност да са го дали това нещо. Аз никога и под какъвто и да било предлог не съм членувал в политически партии и неправителствени организации, единствено членувам в ловно-рибарския съюз.

Хора от разузнаването твърдят, че проблем е вашата работа в комисията по досиетата и сега може да търсите в архивите данни на чужди граждани?
Това са несериозни неща. Аз съм работил с най-високо ниво на достъп до класифицирана информация. Досега никога по никакъв повод не е изтичала информация. Аз съм специализирал докторантура - Защита на класифицираната информация в период на кризи така, че от мен най- малко може да се очакват такъв тип провокации.

Ако продължи да стои въпросът с вашата оставка, ще я подадете ли, за да остане правителството?
Този проблем е най-малкият проблем. Аз пак казвам, ако проблемът съм аз за държавата, ако проблемът съм аз за правителството, съм готов да си подам оставката. Постът не е важен за мен, но си представете хората с различни имена как се чувстват в този момент. Оставете ме мен. Те наблюдават целия този процес. Ние сме в 21 век и говорим за демокрация. Аз съм най-малкият проблем, аз не съм тука за поста. Ще изпълнявам принципите си, но не мога да отстъпя от ценностите си.

Откъде според вас идва атаката?
Евтин политически ПР - националпопулизъм. Просто използват момента да са атрактивни - нямат опит в политиката и по този начин си правят ПР. Доколкото знам, ще имат конгрес, използват момента и се възползват от ситуацията.

Премиерът търси ли ви за разговор?
Видяхме се на заседание на МС, когато министрите представяха своите зам.-министри. Не виждам смисъл да се виждам с премиера. Той ясно изрази позиция, че няма да позволи да има натиск от други политически партии, така че уважавам неговото мнение и решение и му благодаря за това негово действие.