Окончателно: 24 кандидати за президентския пост (ОБЗОР)
Последни се регистрираха от "Глас народен"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    1
Бюлетина за президентските избори 2016
Снимка: bTV

Минути преди 17:00 часа днес изтече срокът за регистрация на кандидатите за президентските избори на 6 ноември. Те са общо 24 (11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета), като това е своеобразен рекорд – през 2011 г. в състезанието участваха 18 двойки.

Последни се регистрираха „Глас народен”, начело със Светослав Витков.

Преди него участието си във вота потвърди и друго популярно лице – бизесменът Николай Банев. „Смятам, че България повече не може да слугува на големите господари. Тя трябва да има дългогодишна перспектива, така че дори тези к се раждат да знаят какво се случва през следващите 20-30 г.”, заяви той.

Изтича срокът за регистрация на кандидат-президенти в ЦИКДосега са се регистрирали 17 двойки

По-рано се регистрира и инициативният комитет зад бившия премиер Пламен Орешарски.

Обработката на документите и проверката на подписите продължи и вечерта. Във "Фейсбук" се получават все повече сигнали от хора, които са в списъците за подкрепа на различни политически партии без обаче лично да са се подписвали. От ЦИК отговориха, че такива сигнали пре тях към момента не са постъпвали. Ако постъпят щели да ги предадат на комисията за защите на личните данни.

Първоначално заявка за участие във вота дадоха 30 партии,коалиции и инициативни комитети. Някои от тях обаче така и не издигнаха кандидат. Например - нито ДПС, нито ДОСТ имат свой кандидат и остава въпросът кого ще подкрепят те.

Сред останалите по-големи играчи също имаше интрига. ГЕРБ казаха кой е фаворитът им в последния момент. В лявото пространство първоначално ген. Румен Радев беше обща кандидатура, а след това се оказа, че ще се бори с Ивайло Калфин, Татяна Дончева и Пламен Орешарски. И РБ трудно стигнаха до номинацията на Трайчо Трайков.

Утре ще бъде изтеглен жребий, който ще определи номерата на кандидатпрезидентските двойки в бюлетината. Тя за първи път ще съдържа и квадратче „Не подкрепям никого”.

  • 2
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре