Към правителството в оставка: служебният кабинет няма да отрича или руши техните постижения, всички добри неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправени. Това заяви премиерът проф. Огнян Герджиков по време на представянето си в Гербовата зала на президентството.

„Като университетски преподавател и като човек, изкушен да създава текстове в мерена и немерена реч”, бившият председател на Народното събрание разтълкува смисъла на словосъчетанието „служебно правителство”: „То е преди всичко служене, служене на народа и родината”.

Той подчерта, че не може да се очаква от него и от колегите му веднага да излязат с конкретен план за мандата, тъй като първо трябва да се запознаят със ситуацията "отвътре" в различните управленски ресори.

Като основен свой приоритет Герджиков посочи провеждането на честни и демократични избори. „През последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес. Навремето се е търгувало с роби, сега – с гласове. Грозно и недостойно. Ще направя всичко възможно тази уродлива практика да бъде ако не пресечна, то поне ограничена”, заяви проф. Герджиков.

Той призова институциите и гражданското общество да подкрепят действията на неговото правителство, за да има среда, „в която отрицанието и омразата отстъпват място на единението и синергията”.