„Командно-контролен елемент” ще изгради НАТО на територията на 6 европейски страни – България, Румъния, Полша и балтийските страни, които вече обявиха, че се чувстват заплашени от агресивната политика на Русия. Това обяви на пресконференция в София генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той обясни, че персоналът на центъра у нас ще е съставен от български военни и многонационален контингент. В структурата ще работят общо 40 офицери. Целта е да се изгради звено, което да осъществява връзката между местните въоръжени сили и НАТО.

„Всички ние виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източни държави”, подчерта Столтенберг, като посочи, че Алиансът вече е предприел мерки за създаване на увереност – повече сили на място, военни учения и изпращане на морски съдове.

Генсекът подчерта, че „всичко това е със защитно предназначение, то е част от нашата колективна отбрана”.

Военният бюджет да се ремонтира

Йенс Столтенберг и домакинът му Росен Плевнелиев се обявиха за увеличаване на разходите за отбрана заради усложнената международна обстановка.

„Информирах генералния секретар, че тежката икономическа ситуация в държавата, свръхдефицит и фалит на четвъртата по големина банка, не позволи за бюджета в 2015 г. да бъдат отделени пари колкото за 2014 г. (...) Също така очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент и дадената дума”, каза българският президент.

Подобна теза той застъпи и по време на вчерашния си отчет за 3-тата си година на поста.

По думите му национален приоритет е модернизацията и превъоръжаването и намаляването на зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии (Русия-б.р.), като в същото време се повиши съвместимостта с армиите на Алианса.

Като напомни, че България е близо и до тероризма в Ирак и Сирия, и до „все по-агресивната” Русия, Йенс Столтенберг напомни ангажиментите от Уелс за повишаване на разходите за отбрана.

„Инвестициите в отбрана ще гарантират безопасността на НАТО и силата на НАТО”, категоричен беше генералният секретар, който призна, че „винаги е хубаво да похарчим парите за нещо друго”. По думите му всички български официални представители са поели ангажимента България да задели повече пари за армията си.

„НАТО е партньор в този процес, НАТО ще ни даде информация, ще ни посочи... Същевременно е наше собствено задължение да модернизираме нашата армия и да я направим съвместима”, заяви Росен Плевнелиев. По думите му ще се търси сътрудничество с останалите членки, като президентът напомни за съвместните дейности със САЩ.

„Ние трябва да сме готови не само тук, в България, но и на други места да работим, да действаме, да гарантираме мира”, категоричен беше държавният глава.