За първите сто дни може би най-голямото ни постижение е освобождението от страха – освободихме страната от страха. Това може да го чуете навсякъде - по улиците, сред бизнеса, сред гражданите.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг след участието си в пленарна зала в първия работен ден на депутатите. Той обеща и конкретен отчет, както и информация за първите 100 дни на правителството, инициирани и в процес на изпълнение на различни етапи.

Орешарски обаче прояви и доза самокритичност – призна, че правителството му не е успяло да убеди една част от българското общество, че работи в негова полза. „Да се надяваме да направим това в следващите 100 дни”, допълни той.

Министър-председателят обаче подчерта, че кабинетът няма как да работи много добре в такава напрегната обществена атмосфера. „В сегашната атмосфера той е длъжен да работи в добрия смисъл на думата и е амбициран за още по-бързи резултати, така че да стане ясно за по-широк кръг граждани, че мерките, които взимаме, са насочени към всички”, добави премиерът.

В тази връзка той призна, че следващата година бюджетът със сигурност ще остане недостатъчен, от гледна точка на огромните потребности, които има публичният сектор като цяло и най-вече хората, които са вън от пазара, и разчитат на социални помощи или на пенсии. „И следващата година няма да можем да направим кой знае какъв обрат, но ще покажем, че работим в тази посока. Много се надявам да създадем предпоставки, така че следващият проектобюджет да бъде с една доза по-малко постен, но не очаквайте чудеса. Чудесата в икономиката са още по-трудно постижими”, заяви Орешарски.

Най-важните мерки за следващите сто дни били свързани както с антимонополното законодателство, така и със законодателството за защита на потребителите, разработката на проектобюджета за следващата година, обрат в събираемостта на приходите.

Във връзка с направените кадрови промени и по-конкретно с назначението на Кирил Желев за директор на Агенция „Митници”, Пламен Орешарски изтъкна, че този сектор има една-единствена концепция – да подобрява събираемостта на приходите и да пресича контрабандни канали.

„Нека да оставим седмица-две да огледа системата и след това ще съдействам да даде пресконференция и да запознае по-детайлно с инструментариума, плановете за действие и т.н. Времето, през което Ваньо Танов беше в болница, беше достатъчно, за да преценим потенциални различни кандидатури за поста и да се спрем на по-малко рисков вариант като човек, който добре познава системата и с който съм работил и имам лични впечатления”, добави ръководителят на кабинета.

В нормативната база има изискване най-високият български орден да се връчва за изключителни заслуги. Така премиерът коментира и друга актуална тема - прецедентът на невръчване на орден "Стара планина" на френския посланик Филип Отие, чийто мандат у нас изтича. „По отношение на ордените смятаме да имаме далеч по-рестриктивна политика, за да могат те да имат своята стойност”, отбеляза Орешарски.