Кирил Желев е новият директор на Агенция „Митници“. Той бе назначен със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов, съобщиха от ведомството.

Желев е роден през 1949 г. в Ямбол и има висше образование по „Финанси“, както и дългогодишен опит във финансовата сфера. Бил е народен представител, както и председател на Комисията по бюджет и финанси.

От 2007 до 2009 г. е зам.-министър на финансите с ресор данъчна политика и приходни администрации. През 2009-2010 г. е член на Комисията за финансов надзор. Последната заемана от него длъжност е началник на кабинета на депутата в ЕП Кристиян Вигенин – сега външен министър.

Кирил Желев замени на поста досегашният шеф на митниците Ваньо Танов, избран на поста през 2009 г. след идването на власт на ГЕРБ. Танов бе отстранен на 22 август от финансовия министър.

Директорът на митниците бе замесен в скандал с изтекъл запис на телефонен разговор с вече покойния Мишо Бирата. Скандалът през 2011 година, в който бе замесен и Бойко Борисов, стана известен като "Ало, Ваньо".

Министърът на финансите многократно беше критикуван и от опозицията, и от хора в мнозинството, че не прави промени в ръководството на Агенция „Митници” и не се вземат достатъчно мерки за повишаване на събираемостта на приходите в хазната и пресичане на контрабандата.