Началникът на отбраната защити президента за изтребителите
Андрей Боцев не смята, че е имало политическо влияние върху експертите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 8
    2
Ген. Андрей Боцев
Снимка: БГНЕС

Абсолютно съм убеден по доклади на моите подчинени командири, че не е имало никаква външна намеса при разглеждане на офертите за нов изтребител за ВВС. Това заяви пред БНР началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

В самия край на мандата на служебния кабинет експертите обявиха, че най-подходящ за нуждите на нашата армия е новият шведски „Грипен”.

Кабинетът одобри избора на шведския „Грипен” за нов самолетНа правителството се дава мандат да преговаря, но решението не е обвързващо и следващият Министерски съвет ще решава как да води преговорите

През предходния мандат на ГЕРБ имаше коментари в полза на закупуването на стари американски Ф-16 и след идването на власт на правителството „Борисов 3” превъоръжаването на ВВС поне привидно загуби статута си на най-приоритетен проект в отбраната.

Комисията „Грипен” няма да преподрежда офертите за нов изтребителПредседателят й отрече тя да е трибунал

Освен това, анкетна комисия в парламента ще проверява дали експертната комисия е била обект на влияние. Чуха се такива обвинения срещу президента Румен Радев.

Цветан Цветанов: Румен Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребителиГЕРБ иска временна комисия в парламента да се запознае с фактите около придобиването на нов боен самолет

Междувременно управляващите заговориха за купуване задължително на нови машини – което беше заподозряно от държавния глава и опозицията като опит процедурата да бъде забавена.

Пазарлъкът за новите бойни самолети навлезе в нова фазаДрамата с превъоръжаването на армията влиза в нова фаза, след като днес премиерът Бойко Борисов обяви, че е „за” нови изтребители – като ще се дават толкова пари

„Ние казваме какво искаме, оттам нататък е работа на комисията и въпрос на преговори какво ще се достави. (…) Не мога да коментирам разни политически изказвания, компетентността и некомпетентността на хората, които се изказват. Мога да говоря за военните специалисти“, заяви Боцев, който беше назначен на поста си от Радев през март.

Началникът на отбраната изрази надежда, че и трите проекта за модернизация – на ВВС, на ВМС и на Сухопътните войски, ще получат адекватно развитие.

  • 8
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре