От разтърсване БСП няма нужда, но в събота ще има заседание на Националния съвет на партията, на което ще бъде насрочен конгрес. Това каза председателят й Михаил Миков в студиото на „Лице в лице”.

„Няма да има оставка в събота”, подчерта той. По думите му критиците на сегашното ръководство „искат да ескалират, да провалят едно нормално провеждане на конгреса”. Отчетно-изборната кампания ще се проведе през януари.

По думите на Миков „членове на Националния съвет бягат от медия в медия”, за да критикуват партията, а сами са участвали във вземането на всички по-важни решения през последните 10-15 години.

„Имат право да искат (оставка-б.р.), конгресът е този, който решава – конгресът и партийните членове; хората, които имат нужда от сериозен разговор, а не от тази пристрастна група”, каза председателят на БСП.

По думите му сегашните социологически проучвания се вписват твърде добре в скандалите на „Позитано” 20 и се тиражират в десни медии. „Преди 15 дни си имал 13.5% на местни избори, какво се е случило, за да свалиш до 8.6%?”, запита Миков. Той напомни, че преди вота дълго време не са излизали проучвания и се е създавало внушението, че Столетницата ще остане трета.

Каква е целта? „Опозицията да бъде смачкана и да има всенародна власт около Бащицата Бойко Борисов”, смята Миков.

Той посочи, че партиите във властта имат „кухненски скандали”, но накрая гласуват заедно – в това число и „този убиващ България бюджет”.

Според Михаил Миков, парламентът сега е избрал Фискален съвет без представители на опозицията, за да „не се мъти водата във връзка с това, което се случва с бюджета, дефицита и дълга”.

„България е затънала в нови и нови дългове, икономиката се свива, няма работни места, няма перспектива”, посочи социалистът. По думите му икономиката не носи приходи, няма и потребление и затова се вземат нови и нови заеми, за да се финансират разходи като тези за отбрана. След това обаче държавата няма откъде да намери пари и навлизаме в дългова спирала.

По отношение на съдебната реформа, Михаил Миков посочи, че е влязъл в комисията за промени в Конституцията, за да покаже, че промените няма да дадат резултат, защото „целят да се отчете само някакъв резултат пред Брюксел и защото управляващите нямат капацитета за тези реформи”.

По думите му проблемът не е в самата съдебна система, а в кадрите й, които са назначавани непрозрачно с цел да изпълняват политически поръчки. В тази връзка, той нарече замесените в „Какигейт” съдийки „самозаписали се госпожи”.

„Когато тръгнеш да деполитизираш, минаваш в схемите на други зависимости – на пари, на служби. Когато има политически зависимости е ясно кой отговаря като партия”, подчерта Миков.