Това беше годината, в която БСП имаше най-лошите си изборни резултати от началото на прехода. Лоши бяха резултатите ни както на изборите за Европейски парламент, така и на изборите за национален парламент. Много са причините за това, но е ясно, че те не са само външни. Това посочва лидерът на левицата Михаил Миков в официално обръщение на сайта си.

Въпреки това, той не пропуска да припомни коалиционните партньорства и „крайно деструктивното и антидържавническо поведение на Президента, на ГЕРБ и на Реформаторския блок”.

„Причина за слабите ни резултати е и организационното състояние на партията, и слабата координация между отделни структури, недостатъчно последователната ни политика по някои въпроси, но и липсата на самочувствие и воля за победа у мнозина наши членове”, твърди Миков.

Според него, дискусията за някои вътрешнопартийни проблеми е започнала да се изнася извън БСП по начин, „при който правото на лично мнение и желанието за изява се превърнаха в самоцел, без да се държи сметка за интереса на партията”.

Миков не оставя без коментар и поведението на новата лява партия АБВ: „Този субект претендираше да е ляв и да е алтернатива на БСП. Съвсем очаквано обаче се оказа, че основна цел на АБВ е консумацията на власт на всяка цена, без оглед на ценности и идеология, дори без оглед на интересите на всички онези, чиито интереси БСП последователно отстоява”.

Лидерът на Столетницата начертава приоритетите на партията за догодина: въвеждане на прогресивното подоходно облагане за физическите лица, реализиране на стратегическите за България енергийни проекти, защита на трудещите се, както и на българския производител от едрия капитал и монополи и защита на тезата, че членството в Европейския съюз и НАТО не значат само задължения, а и дават права, от които да България може да се възползва.