Заявяваме, че може да бъдем отговорни и като опозиционна сила и неслучайно всички значими решения се взимат с участието на ДПС. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на партията Лютви Местан.

По-рано днес той и депутатите му се въздържаха при гласуването на антикорупционния закон и така провалиха приемането на лансираните от вицепремиера Меглена Кунева текстове още при първото четене в пленарна зала.

„Днешното гласуване по законопроекта Кунева потвърди абсолютно категорично тезата от вчера, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, една мечта на лидерите на управляващата коалиция, но реалността е доста по-различна”, отбеляза Местан.

По думите му в момента има проблем с изясняването на профила на кабинета. Лидерът на ДПС посочи, че е необходима идейна съвместимост на партиите в управляващото мнозинство и общи приоритети като данъчна политика, визия за пенсионна реформа, социална политика и обща оценка за външнополитическите кризи.

„Ако някой съзира някакво желание на ДПС да влиза в една или друга управляваща конфигурация, ще кажа, че това е отново в плана на самоцелните хипотези. Когато говорим за нов ясен, изчистен евроатлантически профил на управлението, нямаме предвид непременно съучастието на ДПС в една такава управляваща коалиция”, поясни Лютви Местан.

Вчера, на старта на новия политически сезон, той даде заявка за нова конфигурация във властта: „България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза”.