„Аритметическият сбор ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ е не просто безпринципен, а представя един откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС”. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след консултациите при президента Росен Плевнелиев във вторник.

Той допълни, че са заявили пред държавния глава, че формулата на властта „2 + 2” - правителство на двупартийното коалиционно малцинство, което обаче ще се подкрепя от ПФ и АБВ, по същество е кабинет и управление на четирипартийното парламентарно мнозинство.

Според него, ако този вариант на управление се реализира, има риск България за първи път да се отклони от своя цивилизационен избор да се развива като последователна евроатлантическа държава.

„Няма да мине опитът да се представи това управление като чисто дясно двупартийно, защото е читирипартийно, няма да мине и опитът ПФ да се представи като модерен патриотизъм и за нещо по-различно от „Атака”, заяви Местан.

„Ние казваме, че един подобен акт не просто ще свали моралната им маска, а ще я съдере, защото ще лъсне истината за реалната същност на моралните цензори на българското общество”, коментира Местан.

Той даде за пример пропорционалното разпределение на властта в Тройната коалиция по формулата „8-5-3” и попита защо този принцип тогава е бил укорим, а днес се приема като единствено правилно решение. „В българската политическа реалност се оценява не от гледна точка на решението, а от гледна точка на политическия субект. Задава се едно ново задкулисие, един нов параван, параванът на идеологемата за добрите, които могат да си позволят всичко”, допълни Местан.

В тази връзка партийният лидер заяви, че ДПС няма амбиции да е част от управлението на страната, но ще предложи подкрепа по определени теми в парламента, само ако правителството е двупартийно - от ГЕРБ и реформаторите. „Никой по никакъв повод няма да види ДПС в какъвто и да е формат, в едно с национал-популистки антисистемни партии. ДПС ще бъде ясна и категорична опозиция на управление, което зависи от ПФ”, добави Лютви Местан.