Силно кънти отсъствието на най-важната тема - демократична ли е днешната власт и формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема. Тежкото политическо противопоставяне не е останало зад гърба ни. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след изказването на президента Росен Плевнелиев в Народното събрание.

Лидерът на ДПС посочи, че демократичността на процедурата не обуславя и демократичността на управлението и много диктатури са дошли след демократични избори.

"Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата, а в две от управляващите партии се чуват непрекъснато езикът на остракирането", каза Местан.

„Време е да поставим големия въпрос - какво се промени от март 2014 до март 2015 година”, каза Местан и попита в името на какви цели се е стигнало до решението за "плавен преход към политическа стабилност", в резултат на който да има среда за ключови реформи.

„Съгласието постигнато на срещи при президента преди предсрочните избори е имало два основни елемента - да не се повтарят отречени модели на управление и да се върви към съгласие без реваншизъм”, посочи лидерът на ДПС. По думите му в момента и двете условия са нарушени.

По думите му идеята за месец на консултации с парламентарните партии е разумна, но хората са се изморили от празни приказки, като в същото време думата „реформа” губи все повече своя смисъл.

"Ще знам, че нещо се случва в образованието, когато хубавите новини за нова детска градина в центровете на големите градове бъде поне веднъж бъдат съчетани с новината, че е открита детска градина и в сливенския ромски квартал, където за 20 000 деца няма нито една детска градина", каза още Местан.

Уважавайте президента

„При изказването на президента трябваше да имаме уважение към президентската институция, недопустимо е това, което видяхме от ляво като неуважение”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Дали ни харесва президента или не, трябва да се съобразим с това, което имаме като президентска институция”, заяви Цветанов и припомни за служебни правителства, които поради липса на консенсус се е налагало президентът да назначава.

Имате ли въпроси към държавния глава? Споделете ги с нас и ние ще ги зададем! Вижте как:

Във връзка с изказванията на опозицията, че безработицата се увеличава и нищо не се прави, Цветанов припомни, че в миналия парламент от ляво са били мандатоносител, имали са възможност да управляват и да декларират обещаното.

„Вие не допринесохте за нищо добро към българското общество”, обърна се той към колегите си от ляво.

Нищо ново

„Нямаше нищо изненадващо в изказването на президента Росен Плевнелиев”, коментира съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Виждам опит в две посоки. И двете са положителни - едната е да се посочат приоритетите пред държавата в рамките на 2015 година, а другата е да се успокои тонът, защото се намираме в период след изтичане на 100-те дни на правителството и преди местни избори”, посочи той.