Квесторите в корпоративна търговска банка, назначени от БНБ, управляват нещо, което не е банка, в настъпилото безвремие никой не контролира сделките им, а активите на трезора са се стопили с 1 млрд. лева. Това посочи шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ в студиото на „Тази сутрин”.

Припомняме, вчера СГС не разреши назначаването на временен синдик на КТБ и часове по-късно партиите в парламента се споразумяха за законови промени в тази посока.

„БНБ няма защо повече да управлява КТБ, защото КТБ вече не е банка, тя няма лиценз”, подчерта Менда Стоянова. По думите й централната банка е трябвало в периода на специалния надзор да намери начин да оздрави трезора и да запази активите му, като не е успяла и в двете, но тепърва анкетната комисия трябва да излезе с доказателства.

Депутатът бе категорична, че банковият надзор се е провалил в казуса КТБ, „а може би той се проваля и в други случаи, за които не знаем”.

Тя припомни, че според одитния доклад, кредитите с добри обезпечения в КТБ са в рамките на 1.8-2 млрд., а към сегашния момент са намалели с 1 млрд. лева, тоест наполовина. По думите й това означава, че въпреки законодателните промени, квесторите са разрешили прихващания и цесии.

„Единственото им задължение е да пазят имуществото на банката. Дали законно не го опазват или беззаконно – това е тема на други органи”, коментира Менда Стоянова. Според нея с назначаването на синдик, сделките извън банката ще бъдат спрени, а ще може да се водят и дела.

Тя подчерта, че чрез прихващанията необезпечените кредитори със сериозни влогове се опитват да прередят държавата и „всички, които нямат добри адвокати”.

Менда Стоянова за пореден път подчерта, че „абсолютно морално задължение” на гуверньора на БНБ Иван Искров е да подаде оставка: „В неговия мандат се случи това, което всички ни уверяваха, че не може да стане в България”.

Тя коментира и информацията, че шефката на банковия надзор Нели Кордовска е изтеглила парите си от КТБ буквално в последния момент. Според Менда Стоянова, много хора в БНБ са разполагали с вътрешна информация за ставащото в трезора на Цветан Василев дни, преди да бъде поставен под надзор.

В същото време, и към момента има служители на централната банка, които чакат да получат достъп до парите си.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”