„Питам Плевнелиев, който е лично ангажиран с този референдум, ако гражданите отхвърлят предложенията ще си подаде ли оставката, както направиха някои достойни европейски политици”? Този въпрос зададе Мая Манолова в предаването Лице в лице.

Депутатът от БСП даде пример с историческата оставка на френския президент Шарл Дьо Гол, когато предложен от него референдум за реорганизация на френския Сенат е отхвърлен от народа. „Дьо Гол беше лично ангажиран с този референдум, Плевнелиев също”, коментира още Манолова.

„В Закона за референдумите е разписана процедурата само за подписка. Правилата, които важат за нея, важат и за президента, и за министерски съвет и за народните представители”, обоснова се народният представител. Преди дни Манолова обвини президента Росен Плевнелиев в нарушаване на закона с внасянето на предложението за референдум. „Срокът от една година се отнася и за президентското искане”, подчерта тя.

На въпроса дали все пак БСП ще подкрепи предложения референдум, Мая Манолова отговори: „Преди подкрепихме референдума за задължително гласуване, аз ще подкрепя и мажоритарния вот”. Депутатът обясни, че текстът трябва да се редактира, за да е ясен на гражданите.

Скандалният подкуп за Михаил Миков

„На мен не са ми предлагали пари, не съм и предлагала пари на никого” , каза Мая Манолова по повод информацията за предлаган подкуп на Миков. Тя подчерта, че е невъзможно да бъде подкупен който и да е от делегатите на конгрес на БСП.

„Аз мисля, че е редно да се изчисти този въпрос. Ако това не е вярно да се разбере, ако е обратното – да се разбере истината” каза Манолова, след като отрече да знае за този случай.

Липсата на кворум в НС

„Каквото повикало, такова се обадило”. Това каза Мая Манолова на въпрос защо БСП са бойкотирали днешното заседание в Народното събрание. „Беше въпрос на време кога ще им дадем урок – миналото лято ГЕРБ ваканцуваха и се забавляваха”, добави още тя.

Народният представител отхвърли да е имало уговорка между БСП и ДПС за бойкотиране на заседанието. „Народните представители са като другите хора, ако трябва да са на работа в 9 – трябва да са на работа в 9”, допълни още Манолова.