Българите в Турция приемат изборните промени като продължение на Възродителния процес. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Според него ограничението за откриване на изборни секции в чужбина се прави, за да навреди на партията му.

Бившият председател на ДПС призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху текстовете.

"Този акт на българския парламент е не просто дискриминационен, той е откровено престъпен. Защото ако комунистическия режим, прогонвайки физически близо половин милион български граждани извън пределите на родината и ги лиши от правото да живеят онези години в България, то Изборният кодекс извършва едно друго тежко престъпление. Опитва се да ги отчужди, да ги откъсне от българската нация чрез прекъсване на естествената им духовна връзка с родината", категоричен беше Лютви Местан.

Според него от ДПС са били театрално против ограничаването на секциите само до дипломатическите представителства: „Ние визираме и отговорността на ДПС, защото това мракобесно решение беше подготвено ден преди това, когато с  изключително активната позиция на ДПС и в Правна комисия"

"Ние в ДОСТ разглеждаме приетите изменения в Изборния кодекс като своеобразна съвременна редакция на фашисткия Закон за защита на нацията. Ако цитираният закон от 1941 г. на миналия век лишаваше българските евреи от право на достъп до работа и от други граждански права, то този Изборен кодекс лишава определена категория български граждани от демократичното им право на глас", посочи още той.

Лидерът на ДОСТ не изключи възможността, ако промените в Изборния кодекс останат в сегашния вид, това да доведе до възраждане на изборния туризъм, при който в деня на вота избиратели от Турция идват в България с автобуси, за да упражнят правото си на глас.

По думите му новата партия „засяга много тежки интереси” – на „олигархията”, на „корумпираните елементи в българската политика”, на „политическите сили, лидери, фактори, които не споделят евроатлантизма като висша ценност” и на „проруските елементи в българската политика”.

Той не отговори ясно дали ще се кандидатира за президент. По-рано днес в студиото на „Тази сутрин” журналистът Илхан Андай прогнозира, че Лютви Местан ще вземе участие във вота за държавен глава.