България е оставена на ничия земя и нашите европейските партньори трябва да са абсолютно наясно, че така нещата повече не могат да продължават. Това каза в предаването „Лице в лице” вицепремиерът Меглена Кунева в разговор по телефона, която е в Женева за среща със заместник-върховния комисар за бежанците.

„България нито е в Шенген, нито е извън Шенген. Нито можем да кажем, че ние ще организираме сами защитата на границите си, нито можем да кажем, че ще разчитаме на това, че сме част от Шенгенското пространство”, изтъкна Кунева. „Никой не ни казва ще бъдем ли част от засилената защита на Фронтекс например на европейските граници и това не може повече да бъде така”, заяви още тя.

„Ако в предишни години можеше да бъде използвано като допълнителен стимул, за да си свършим работата по съдебната реформа, то сега това застрашава България и ЕС и не облекчава защитата на правата на бежанците”, категорична беше Кунева.

Тя подчерта, че когато от България се иска и тя дава всичко, на което е способна, за да бъде адекватна външна граница на ЕС, усилията на страната трябва да бъдат разпознати и подкрепени.

Във връзка със случая със застреляния мигрант на границата ни с Турция вицепремиерът посочи, че не иска да коментира, преди да излязат заключенията на МВР.

„Страната ни показва категорично желание да разследва, да излезе със своята експертиза, да каже точно какво се е случило и да се бори да се случи така, че да няма хора, които преминават границата не през указаните места, което е риск и за „Гранична полиция”, и за хората, които преминават нелегално българската граница”, допълни тя.

В отлична координация съм с моите колеги. И реакцията на премиера Бойко Борисов, и реакцията на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова беше правилна, почерта още вицепремиерът.

Реакцията на министър-председателя беше адекватна и означава, че страната ни гледа сериозно на всичко, което се случва с бежанската криза, отбеляза Кунева.