Становището на Конституционния съд, че разделянето на медицинската помощ на два пакета – основен и допълнителен, противоречи на основния закон, предизвика крайни реакции.

Мотивите на съда ще бъдат публикувани в четвъртък. Според източници на bTV те се простират на десетки страници.

Пред bTV конституционният съдия Румен Ненков коментира, че разделянето на заболяванията, които се лекуват с пари от Здравната каса, на допълнителен и основен пакет няма как да става чрез наредба. Това трябва да бъде записано в закон, в противен случай всеки следващ министър ще променя основния списък на заболяванията, които се лекуват с пари от НЗОК.

Според здравния министър Петър Москов от решението на КС не произлиза проблем нито за здравната система, нито за пациентите.

Ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд и там, където текстовете не са достатъчно прецизни, ще ги променим и отново ще ги внесем, посочи министърът.

Според специалистите по медицинско право обаче здравната система в момента е в хаос.

„Нормативните промени в сферата на здравеопазването са изключително хаотични, изключително недомислени на моменти. Разбирам стремежа за реформа, но тя не може да се случва на всяка цена и да се погазват принципи конституционни и човешки“, каза адв. д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право.

В понеделник Надзорният съвет на Здравната каса ще реши как да разпредели парите до края на годината.

Решението на Конституционния съд не засяга прилагането на друга реформа – националната здравна карта. Но тя също е атакувана – във Върховния административен съд.

Както можеше да се очаква, политическите реакции също бяха противоречиви.

От БСП и ДПС, които са вносители на искането до Конституционния съд да обяви основния и допълнителния пакет за противоконституционни, веднага поискаха оставката на Петър Москов.

„Това, което остава на министър Москов, е да си подаде оставката и да поеме отговорност за това, което не е успял да свърши“, каза Хасан Адемов от ДПС.

Лидерът на социалистите Михаил Миков пък направо призова Москов да си „събира чуковете“ и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което ГЕРБ трябва да прави в областта на здравеопазването”.

ГЕРБ и реформаторите пък защитиха министъра и обясниха, че въпреки решението на съда реформата ще продължи.

Премиерът каза на опозицията, че има да чакат тази оставка. „Естествено, че продължавам да го подкрепям и оставката му не е на дневен ред“, заяви той.

Москов получи рамо и от своите, и от патриотите.

„Решението, в този си вид, застрашава над 90% от ефекта на здравната реформа“, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Би трябвало да се коригират пропуските, които са допуснати, но не виждам заплаха за самата здравна реформа“, добави Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

Според патриотите, само за година благодарение на реформата са спестени над 500 млн. лв. от бюджета на касата.