Депутатът от ДПС Йордан Цонев отправи остри критики към банкера Цветан Василев в емоционален изблик във връзка с проучването на аферата „КТБ” във временната парламентарна комисия.

„Ние тук се чудим как да му оправяме бакиите, а той се крие, защото го било страх от българското правораздаване. Срамота е да го изрича това дори! Наглостта не трябва да се поощрява”, посочи Цонев в предаването „Лице в лице” по bTV. „Кой е той, бе, че да раздава морални присъди?”, заяви емоционално депутатът.

Мажоритарният собственик на фалиралата банка неведнъж е обяснявал, че е оставил на съхранение при двама нотариуси в Европа показания, които съдържат сериозни разкрития за българския политико-икономически елит, като оповестяването им е обвързано с евентуалната му смърт и в този смисъл представляват застраховка за живота му. По-рано във вторник лидерът на ДПС Лютви Местан го призова да подаде сигнал до българската прокуратура, а не да държи информацията в сейфове.

„Може да завери нотариално показанията си и да ни ги прати да ги четем. Да застане и да защити бизнес модела си!”, настоя Йордан Цонев, който изключи възможността изслушването на Василев в парламентарната комисия да се случи във видеоконферентна връзка.

След Местан, и Цонев настоя за разкриването на „цялата истина” за КТБ. „Истината е, че човекът е превърнал банката си във финансова пирамида – защо и кой е проспал това през годините, трябва да бъде проучено. Ние трябва да опазим имуществото да не бъде вторично разграбено”, подчерта Йордан Цонев.

„ДПС има много ясна позиция – в това интервю ЦВ казва, че знае много нелицеприятни подробности. Ние му пожелаваме да живее дълго, но нека незабавно изпрати този сигнал до главния прокурор. Ако вътре има сигнали за депутати от ДПС, добре, това си е наш проблем”, коментира още депутатът. Думите му бяха във връзка с противоречието, че Цветан Василев се оплаква от заплахи от страна на Делян Пеевски, който е депутат именно от ДПС.