Председателят на Народното събрание Цецка Цачева свика извънреден председателски съвет, заради три неуспешни опита за откриване на пленарния ден. При първото регистриране депутатите бяха 101, при второто - 118, а при третото – 110.

За 11.00 часа беше насрочено началото на извънредно заседание на парламента, което не започна поради липса на кворум.

Цачева обяви, че на председателския съвет ще бъде взето решение какво следва оттук нататък. „Моля народните представители, които участваха в регистрацията, да не напускат Народното събрание”, призова тя.

По-късно стана ясно, че след председателския съвет, са били дадени 15 минути на представителите на БСП и ДПС да вземат решение дали ще участват в пленарния ден или не.

Начало със закъснение

След извънредното заседание на председателския съвет четвъртият опит за регистрация събра кворум и депутатите започнаха работа с около 2 часа закъснение.

В пленарна зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, като след като беше установено наличие на кворум, народните представители от ДПС се върнаха в зала. Преди да се премине към режим на регистрация, председателят на НС Цецка Цачева анонсира, че ръководствата на БСП и ДПС са обяснили, че кворумът е задължение на парламентарното мнозинство.

В процедура лидерът на ДПС Лютви Местан посочи от парламентарната трибуна, че е нарушен правилникът на НС с четвъртия опит за събиране на кворум. „Вие усетихте сладостта на златния пръст на „Атака”. Те ви осигуриха кворума, помнете, нещата се връщат”, обърна се Местан към мнозинството в парламента.

Заседанието започва с обсъждане на второ четене на промените в Закона за предучилищното и училищното образование. След това ще бъде обсъден на първо четене внесеният от Министерски съвет Закон за обществените поръчки, както и шест международни ратификации.

Решението за извънредното заседание беше взето в средата на септември тъй като парламентът няма да заседава две седмици преди провеждането на местните избори и референдума на 25 октомври.

За скандалната песен

Днес имаше и продължение на скандала с песента за Райна Княгиня в парламента. От парламентарната трибуна Лютви Местан обяви, че води предизборната си кампания изцяло на български език. Въпреки това в Деня на езиците той е поздравил избирателите на турски език.

Местан запита народните представители дали биха реагирали по същия начин, ако българите, които живеят в Западните покрайнини, в Молдова или в Украйна се поздравяват съответно на сръбски, молдовски или украински.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете