Благодарение на мерките на правителството имигрантския поток е сведен до нула, а същевременно „държавата е в абсолютна готовност да приема и следващи бежански вълни”. Това обяви депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов след заседанието на Националния съвет на БСП в събота.

„Въпросът за бежанската вълна беше особено актуален, на моменти остър, в българското общество, но за чест на правителството, към днешна дата ние имаме практически нулево преминаване на българо-турската граница там, където беше най-ефективно действието на граничните власти и действията като цяло на държавата”, отбеляза Мерджанов.

Той изтъкна, че през последните месеци е имало „множество спекулации” около справянето с бежанския проблем, определен като „провал”. „Истината обаче е малко по-различна. България се оказа категорично неподготвена за справянето с бежанската вълна и криза, въпреки че имаше и национални документи, решение на Министерски съвет, постановление за осигуряване на средства”, изреди Мерджанов. Той отбеляза, че въпреки това, Държавната агенция за бежанците не е била оборудвана с достатъчно добре нито по отношение на персонала, нито на убежищата за приемане на бежанци.

Депутатът похвали работата на правителството в тази посока, като подчерта, че в резултат на приетия нарочен план и извънредни мерки държавата е в абсолютна готовност да приема и следващи бежански вълни.

„Това обаче едва ли би трябвало да бъде най-същностната политика. По-съдържателната част от усилията на държавата трябва да бъдат насочени към охраняване на българската граница, към осигуряването на условия и ресурси, както за бежанците, така и за техните деца", изтъкна Мерджанов.

Той спомена също, че в българската държава трябва да се осигуряват условия за труд на бежанците, а и за обучение на децата, като на първо място е овладяване на българския език.

„Бежанците, които са в България, не трябва да бъдат приемани като даденост, на която държавата непременно е задължена да осигури социални придобивки. Те трябва да бъдат третирани наравно като българските граждани и да бъдат предоставени условия за самоиздръжка и за труд", категоричен бе депутатът от БСП.

Той подчерта, че бежанската криза е не само национален, а и европейски проблем. „В този смисъл са нашите апели за общоевропейски усилия по решаването на този въпрос, а също така и активна външна политика на нашата дипломация за решаване на горещите конфликти, както в Сирия, така и в съседни държави", каза депутатът.

По думите на Атанас Мерджанов, противно на определени ксенофобски изблици през последните няколко месеца, по инициатива на парламентарната група на Коалиция за България през следващите два дни, със средства от парламентарната група, ще бъдат направени посещения в домовете за бежанци в навечерието на Коледа, „където да бъдат стоплени поне за мъничко сърцата на бежанците", по думите на Мерджанов.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас