Не е имало полицейско насилие при протеста срещу промените в Изборния кодекс пред парламента вчера, смята депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

Имало е арест в случай, в който е имало превишаване на нормалното гражданско поведение, уточни той пред bTV.

Според е нормално да има протести, тъй като живеем в демократично общество и хората имат право да изразяват своята воля. „Не мисля, че решенията, които бяха взети вчера по Изборния кодекс, по някакъв начин бяха повлияни от това, което се случваше навън”, каза Георгиев.

Видях началника на софийскатa полиция, той е същият, който беше по времето на Oрешарски, други методи не можем да очакваме от него, заяви Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Задължителното гласуване и забраната впоследствие да гласуваш, ако си пропуснал някои от изборите, е абсурд, който трябва да получи друго разрешение, категоричен беше Атанасов. „Не може регламентирано да лишаваме хората от право на глас. В крайна сметка Конституцията регламентира право, а не задължение. С тези опити и обяснения как щели да се прочистят избирателните списъци по този начин - това изобщо не е механизъм”, подчерта той.

Според Четин Казак от ДПС управляващите трябва да свикват с протести, които не са организирани и платени, а истински. Той подчерта, че хората са разтревожени от уклона, който има властта към националпопулизма и задоволяването на тяснопартийни интереси за сметка на правата и свободите на българските граждани.

„Имаме един тюрлю гювеч, наречен изменения в Изборния кодекс, който до нищо добро няма да доведе”, подчерта Казак.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт пък заяви, че не е видял, че има протест, но по думите му всеки има право да протестира.

Във връзка с промените в Изборния кодекс Каракачанов даде за пример Германия, която не позволява да се гласува навсякъде извън територията на страната. Има други държави, които забраняват на хората с двойни гражданство да гласуват, и такива, които казват, че се гласува само на територията на държавата или пък гласуваш, ако си плащаш данъците в държавата, а не в друга, посочи той.

„Как гарантираме сигурността на Република България, при положение че в Република Турция, където гласуват най-много хора, изборите не ги организира Централната избирателна комисия или българското правителство, а турската държава”, попита Каракачанов.