Гласуваме в две урни през октомври – за местна власт и за референдум. Потенциален проблем може да възникне от липсата на достатъчно кутии, коментираха пред БГНЕС кметове. Ситуацията допълнително се усложнява поради невъзможността да бъде организира обществена поръчка, защото няма насрочена дата за изборите.

През 2007 г., когато беше въведено правилото за употребата на прозрачни урни при гласуване, бяха закупени 10 000 кутии. Нови 11 400 урни бяха взети, защото тогава изборите също бяха две в едно – за местна и президентска власт.  Нужни са още кутии за октомври, защото някои са счупени или не са били съхранявани правилно. Също така се очаква да се увеличи броят на изборните секции в чужбина, заради улеснената процедура по разкриване на секции извън страната.

Очаква се още една потенциална промяна в предстоящия вот. С провеждането на избори две в едно и с въвеждането на преференциален вот на местно ниво, изборният процес ще тече по-бавно. От ЦИК ще препоръчат на по-малките общини да осигурят две тъмни стаички, за да се избегне образуването на опашки.

Заради споровете, които текат в парламента, все още не е ясно дали ще има избори две в едно през октомври. Държавният глава може да насрочи референдум най-рано две и не по-късно от три месеца след решението на НС. Това означава, че за да бъдат организирани двата вида избори заедно – на 25 октомври, датата на референдума трябва да бъде обнародвана в Държавен вестник до 23 юли.