"Галъп": 79% от българите подкрепят действията на ген. Румен Радев
Националистите са по-предпочитан участник във властта от ГЕРБ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 18
    8
2111287873.jpg

Българските избиратели масово оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Радев. Това сочат данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл”, проведен сред 803 души в страната.

79% смятат, че първите решения на генерала са правилни, като почти толкова (78%) са тези, които нямат съмнение в евроатлантическата ориентация на страната.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, а почти 60 на сто го приемат като независим от конкретна партия.

Президентът препотвърди евроатлантическата ориентация на БългарияРумен Радев се срещна днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

По отношение на предстоящите парламентарни избори, проучването на „Галъп” сочи Обединените патриоти най-приемлив участник в следващото управление. 55% от запитаните ги искат във властта срещу едва 35% за ГЕРБ и 43% за БСП.

В отговорите на обратния въпрос („След изборите във властта е важно да не бъдат”) ГЕРБ води на първо място с 58%, следвана от БСП и националистите.

2111287872.jpg

Телефонният сондаж показва и силна поляризация по отношение на наследството на партията на Бойко Борисов. За 35% тя е придвижила България напред, отново толкова виждат движение назад. За 27% последните години са на застой.

В същото време „подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото” получават промените в устава на Столетницата, с които се ограничават мандатите за депутати от БСП и се въвежда пряк избор за лидер на БСП от членовете.

Проучването е възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл”.

  • 18
    8
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре