Година и половина след като младият социалист Момчил Неков влезе в Европейския парламент – изненадващо и за самия него, гласоподавателите продължават да преподреждат партийните листи – нарочно или не съвсем. Данните от протоколите на общинските избирателни комисии (например, този от столицата) показват, че при избора на общински съветници, гражданите масово са давали преференция на кандидата, който е със същия номер като издигналата го политическа сила.

Момчил Неков стана известен като „Любимец 15” заради номера си в листата, съвпаднал с този на БСП в интегралната бюлетина.

На сегашните местни избори №15 в София бяха управляващите от ГЕРБ. Първа в листата им е избраната за кмет Йорданка Фандъкова, а 15-та е Силвия Христова. Преференциите за действащия градоначалник са 12 473, като повечето от останалите кандидати за общински съветници имат под 300. С изключение на Христова – 10 138 гласоподаватели на ГЕРБ са зачеркнали квадратче №15 и кръгче №15.

По силата на сега действащия Изборен кодекс, водачът не може да бъде изместен лесно – в актив му се трупат и всички бюлетини без преференция (в случая – 124 349). Ситуацията обаче се усложнява от факта, че водачът става кмет. Така първа по преференции става именно 38-годишната Христова.

Тя, за разлика от Момчил Неков, обаче не е изненада за следящите работата на Столичния общински съвет (СОС), защото и в момента е част от групата на ГЕРБ. Освен това, по първоначални изчисления, управляващите ще имат 30 представители в съвета, т.е. влизането на Христова така или иначе е било сигурно.

Феноменът 15/15 е факт и при ред други основни партии. Само бюлетините без преференция спасяват водача на листата на БСП Калоян Паргов от това, №39 в листата Марин Стоянов да го изпревари.

Даже Реформаторския блок, които водиха изключително мажоритарна кампания в столицата, имат в листата си кандидат с партийния номер (27), който се изстрелва до пето място по преференции. Това е Николай Толчев.

Кандидат №6 в листата на партия №6 (ДПС) Емил Желязков има значително повече преференции от водача Андрей Георгиев. 7/7 от коалиция „Сердика” Войслав Тодоров не остава далеч от Георги Кадиев. 12/12 във ВМРО и 14/14 в „Атака” са сходни аномалии.

За ДПС това няма особено значение - те няма да са представени в общинския съвет. "Сердика", ВМРО и "Атака" обаче ще бъдат.

Едва след втория тур на вота ще стане ясно колко ще са щастливците от средата и дъното на листите, които ще се окажат в СОС. Причината е, че много от кандидатите за районни кметове се борят и за място в общинския съвет.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете