„Любимец 15” Момчил Неков е потвърдил пред Софийската градска организация на БСП, че няма да се откаже от поста си на евродепутат.

Неков е най-младият кандидат в листата на "Коалиция за България" и бе поставен под №15 - същият номер, под който бе и "Коалиция за България" в интегралната бюлетина на евровота.

Софийската градска организация на БСП подкрепя избора на Неков. Това съобщи червенят депутатът Страхил Ангелов. Повечето членове на софийската структура настояват 28 годишният кандидат наистина да замине за Брюксел. Оставката на Сергей Станишев не е била тема на обсъждане.

По време на предизборната кампания, Момчил Неков пое ангажимент да строи паметник на хан Тервел в центъра на Брюксел.
 
Именно от Брюксел Сергей Станишев обяви, че ще говори с Неков, за да разбере какви са неговите намерения.

"Знаете ли колко е хубаво чувството да говориш, а другаря Станишев да ви слуша?" 27-годишният Момчил Неков изрича тези думи дни преди евроизборите. Тогава едва ли подозира, че резултатите от вота ще дадат по-различен смисъл на въпроса "кой сега е номер 1".

Най-младият кандидат за евродепутат от БСП е от Силистра. Завършва езиковата гимназия, а по-късно става магистър по политически мениджмънт и международни икономически отношения.

"Успехът му беше винаги отличен. Още тогава е правило впечатление, че има собствено мнение по проблеми, които сме дискутирали. Иначе си беше палав като дете”, казва учителката на Неков Теодорина Тодорова.

Според резултатите Момчил се харесва във всичките 31 избирателни района в страната. "Момчил е човек, който предизвиква голяма симпатия навсякъде, където отиде, но най-вероятно има и някакъв елемент на объркване, няма начин просто. Хората са зачеркнали 15 в квадратчето и 15 в кръгчето, за да са сигурни. Не е контролиран вот обаче, както се опитват да го изкарат", казва Александър Симов от левицата.

На фейсбук профила на Неков валят честитки. Хората го поздравяват и го насърчават да поеме по пътя за Брюксел. Появиха се и групи, в които се настоява той да стане председател на БСП и ПЕС.