Ако очаквате новина за оставки, ще ви разочаровам. Това заяви Ангел Найденов след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, на което беше направен анализ на резултатите от европейските избори.

„Доминиращото убеждение е, че не се е случило нищо фатално, че няма нещо, което не може да бъде преодоляно, овладяно и променено, уточни Найденов.

Той отрече слуховете за оставки, с уточнението, че „председателят на партията има пълното право, съгласно устава, да прецени кога какви мерки да предложи на Националния съвет, ако сметне за необходимо”.

Според оценките и предварителната ситуация БСП поставя на първо място вътрешнопартийната ситуация, проблемите, които съществуват в партийните структури, затварянето, изолирането, невъзможността да се излезе извън основните и общинските организации, неспособността да бъдат привлечени активните хора в кампанията и гласуването.

Найденов отбеляза и това, че една значителна част от членовете и симпатизантите на БСП очевидно не припознават правителството, като правителство, в което участва партията. Той добави, че този въпрос ще бъде сериозно дискутиран с ДПС и премиера Орешарски.

"Това е и дълбокото убеждение на председателя Сергей Станишев. Вече са започнали разговори и консултации между тях. За БСП предстои да бъде определен пълният преговарящ екип, който заедно с председателя ще продължи разговорите, както за по-ясното очертаване на акцентите на необходимите политики, така и за оценка за дейността на правителството в рамките на една година", посочи министърът на отбраната, който е и говорител на ИБ на социалистите.

Към анализа той добави и ролята на АБВ за този резултат. Според него се е потвърдила тезата, че всеки един глас за формацията на Първанов „е на практика глас, който налива вода в мелницата на ГЕРБ”.

"Това се потвърждава с тези около 90 000 гласа, които не им помогнаха за нищо, но отнеха поне един мандат от БСП. Те изглеждат значими на фона на ниския процент на избирателна активност", коментира още Ангел Найденов.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)