„Изключително сме притеснени от своеволията на електроразпределителните дружества в България. Те нарушават закона и не спазват ангажиментите по договорите си.” Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на семинара на БСП и на „Коалиция за България” в Боровец. „Малко е странно как така трите дружества са се организирали добре и изведнъж спират да плащат към НЕК”, допълни той.

По думите му става въпрос за методика за компенсиране на изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която е действала по време на управлението на ГЕРБ. „Тази методика пада на петчленка от Върховния административен съд, но не защото има проблеми с методиката, а чисто процесуално че не са спазени процеси”, заяви министърът.

„На база на това решение на ВАС електроразпределителните дружества своеволно започват да компенсират своите разходи, като не заплащат фактурите на Националната електрическа компания”, добави Драгомир Стойнев. По думите му EVN е получила фактура от 67 милиона лева, а не е дала нито стотинка.

Енергийният министър заплаши ЕРП-тата, че ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и ще поиска отнемане на лицензите им, ако до вторник не се издължат на НЕК. Дългът на трите ЕРП-та е близо 320 милиона лева.

Трите дружества бяха принудени от ДКЕВР миналата година на два пъти да свалят цената за потребителите. Те от своя страна обясняваха, че това много ще затрудни работата им и бъдещи инвестиции.