ДПС няма да подкрепи вот на недоверие към правителството заради решението му да сложи край на проекта АЕЦ "Белене". Решението на партията на Ахмед Доган обяви заместникът му Лютви Местан след заседание на ЦОБ по повод заявеното намерение на БСП да внесе такъв вот.

Метан припомни, че ДПС винаги е изразявала резервираност по проекта за втора ядрена централа на територията на България. „Затова не намираме основание за подкрепа на вот на недоверие за „Белене”, допълни политикът с важното уточнение, че тази позиция в никакъв случай не бива да се тълкува като знак за подкрепа към кабинета от страна на Движението за права и свободи.

Заместник-председателят на партията посочи още, че миналата седмица депутатите от ДПС не са участвали в гласуването на решението на парламента за спиране строежа на централата. Причината – нямало яснота и разчети за цената на парогазовата централа, която кабънетът „Борисов” планира да направи.

Според ДПС има изобилие теми, по които трябва да се разисква вот на недоверие към управ;яващите. Сред тях са цените на горивата, състоянието на малкия и средния бизнес, ръстът на безработица и други, коментира още Лютви Местан.

БСП в настъпление

Въпреки отказа на ДПС да „удари рамо” на предложението за вота на недоверие заради „Белене”, БСП започва консултации с другите парламентарни групи за внасяне на вота. Решенито съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според Станишев самото решение за атомната централа е достатъчен повод за вот на
недоверие, тъй като последиците са тежки за българската енергетика и джоба на гражданите. Червеният лидер обаче е склонен да се обсъди и по-широко формулиране на тематиката, ако това би означавало, че и други политически сили ще сложат своя подпис под искането за вота. „Имаме притеснение обаче, че много ще се размият нещата”, добави политикът.

„Не се притесняваме да бъдем малцинство в българския парламент по темата за АЕЦ "Белене", защото това е въпрос на отговорност. Виждаме, че има ново партньорство и съюз между ГЕРБ и Синята коалиция, нещата си идват на място. Управляващата партия върви в момента по пътя на правителството на Костов по отношение на АЕЦ „Козлодуй”, коментира Станишев по повод одобрението, с което сините посрещнаха решението на кабинета за отказ от енергийния проект с руско участие.

Преди дни БСП изрази намерението си да възстанови реализацията на проекта "Белене", ако на следващите избори ситуацията се промени и червените вземат властта. Изявлението направи зам.-председателят на парламентарната група на левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови