Депутатите в битка с изборните туристи - парламентът прие промените в Закона за гражданската регистрация и дава възможност да се спре практиката около избори масово да се преселват гласоподаватели.

Адресни регистрация, правени в нарушение на закона, ще се заличават.

Проверка ще се направи на всички сменени адресни регистрация от 1 юли миналата година до 30 април тази. Кметовете ще трябват да назначат комисии, които да следят за нарушения.

Ще се ограничи бройката хора, които могат да се регистрират на един адрес, като условието е да не се надвишава двукратно броят на тези, които обичайно живеят в жилището.

Ако става въпрос за близки роднини, законът разрешава трикратно надвишаване. Ако изискванията не са спазени, кметовете могат да отказват регистрация, както и да заличат вече направените такива.

Забранена е регистрацията по настоящ или постоянен адрес за повече от четири месеца в хотел или почивен дом.

Прието бе и предложението българите в чужбина да уведомяват общината по постоянен адрес за настощия си такъв извън страната. По този начин ще се проблема с „мъртвите души” в избирателните списъци.

„Не може 4 месеца преди изборите да им заличаваме адресите, без да им уточним къде и по какъв начин те ще гласуват”, заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

„Ясно е, че обичайно живеещите в плевня е нула, така че всички, които са се регистрирали в плевнята, трябва да се дерегистрират и ще гласуват по предишен адрес”, коментира Мая Манолова от БСП.