Новите правила, по които е станал изборът на членовете на парламентарната квота на ВСС, са гаранция за прозрачност и оправдаване на обществените очаквания. Това стана ясно от думите на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова не е давала знаци за синхронизирано гласуване по време на избора в пленарна зала, а просто  техническите устройва не са сработили и депутатите са вдигали ръце.

Широкото мнозинство, което препоръките на венецианската комисия изискват, е дало възможност всички да се изберат по определени критерии и няма как мнозинството, излъчващо 11 души, да бъде обвинен, че иска да има свои представители във ВСС.

„Каквото и да направим винаги ще бъдем укорявани. Соня Найденова беше от квотата на парламента, а Ясен Тодоров беше избран също от квотата. И двамата имат противоречия”, даде пример Цветанов. За него добър сигнал са и търканията между Сотир Цацаров и Лозан Панов.

Според него обществото не се интересува от заплатите и командировките им, а очаква да разбере какви реформи ще има. „Избрали сме ги на база професионалните им качества. Чапкънова например работеше по най-тежкото дело в държавата – Сарафово и има още куп разкрити престъпления. Но ние се фокусираме върху очилата на Дукова”, посочи Цветанов.

Днес ГЕРБ и Патриотите ще решават проблемите в коалицията на политически съвет. Цветанов и премиера Бойко Борисов ще се срещнат с тримата представители на Патриотите и ще обсъдят търканията, възникнали в последният месец и половина.

По темата за отношенията с президентската институция Цветанов заяви, че анкетната комисия за изтребителите се е възприела като обслужване на интереси, а от ГЕРБ са искали „да изчистят съмненията на обществото”.

По думите му сегашният държавен глава Румен Радев два пъти е сменил позицията си за това кои изтребители са най-добрият вариант за купуване, а преди да стане кандидат за президент е бил приет допълнителен критерии за избора – примерна схема за разплащане. Чрез този критерии се дисквалифицират конкретни кандидати и се ограничава възможността да има разговори с всички участващи в конкурса.

Свалянето на доверието на ГЕРБ от кмета на Хасково Добри Беливанов Цветанов обясни с думите, че общината е можела да направи много повече в инфраструктурните проекти. Той посочи, че се случват грешки.