52% от участвалите във вътрешнопартийния референдум на БСП одобряват коалиция за президентските избори с участието на АБВ, а 49 на сто биха приели „Движение 21” на Татяна Дончева. Това стана ясно при обявяването на резултатите от допитването. По-малко от една четвърт смятат, че Столетницата трябва да участва сама на вота.

84% от гласувалите членове на БСП искат в коалицията да влязат политическите сили, които в момента са в състава на БСП – лява България. 36% искат партньорство с ВМРО, 32% - с „Атака”, 23% - с НФСБ и 13% - с ДПС.

„Какво предстои оттук нататък след тези резултати. Стартираме конференциите вече за номинации на имена, за издигане на кандидатури. Те трябва да свършат до края на юли“, каза Корнелия Нинова и посочи, че се започват и разговори с другите партии.

Тя беше категорична: „Смятам, че г-н Първанов и г-н Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата”.

Снимка: bTV

Според Нинова, президентът трябва да защитава националния интерес и да не взема страна в конфликта между Изтока и Запада.

АБВ: Редовите социалисти не ни приемат за враг

Допитването в БСП показва, че заклеймяването на АБВ е било противопоказно, очевидно. Редовите социалисти не виждат АБВ като опонент, а напротив, разбират, че партията е силен и полезен партньор в ляво.

Това се казва в позиция на ПП АБВ по повод вътрешнопартийния референдум в БСП и коментарите след него.

„Радваме се ,че след 2 години в БСП все пак са готови за разговор, но категорично не приемаме тези разговори да са под условие. Изказването на лидера и други представители на ИБ на БСП, че президентът Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица е най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура”, заявяват от АБВ.