Националният съвет на БСП утвърди кандидатурите на проф. Михаил Мирчев за кмет на столицата и Калоян Паргов за водач на листата за общински съветници на партията, предаде агенция "Фокус". Решението бе взето по време на днешния пленум на партията.

По време на градската конференция на партията Мирчев събра общо 108 гласа „за”. Втори в листата е депутатът Георги Кадиев, а трета е Гергана Алексова. Пред журналисти Мирчев каза, че партията все още няма самочувствието на победител на предстоящите местни избори, но е уверен, че от 1 август разприте и раздорите ще спрат.

Водач в списъците за общински съветници на БСП в Столичния общински съвет е председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов.

Коалиция между АБВ и БСП в София на местните избори няма да има, посочи Паргов по време на съвета. Той допълни още, че партията не се явява „казарма” и не може да забрани на никого да говори каквото иска или да се кандидатира като независим.

По време на конференцията председателят на градския съвет заяви, че партията се явява за цялостно реорганизиране на града и за цялостна реформа на София. Паргов поясни, че това може да стане чрез делегиране на правомощия на отделни местни общности и организации.

Калоян Паргов допълни още, че БСП не може да си позволи да загуби местните избори и, че на карта е поставена съдбата на столицата, на България и на партията.

Номинацията на Михаил Мирчев за кмет на София трябва да бъде утвърдена по-късно в неделя от Националния съвет на партията.