Ако за някого е нормално в 18:30 часа на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост. Така премиерът Бойко Борисов коментира в студиото на „Тази сутрин” ситуацията с руските доставки на синьо гориво за хилядите битови потребители на „Овергаз”, които в самия край на миналата година бяха поети от държавата.

Някои коментатори видяха в сюжета опит да се използва търговски спор между компанията и руските й партньори, за да бъде тя открадната.

Други определиха случващото се като „активно мероприятие”, извършено за наказание на шефа на „Овергаз” Сашо Дончев, чийто вестник „Сега” е критичен към властта.

Снимка: Ладислав Цветков

Борисов донесе в студиото документ, в който са разписани планираните доставки за „Овергаз”. „Нула до нула е, нула до нула”, каза премиерът, докато показваше листа на камерата.

Снимка: bTV

„Газпром” ни предупредиха през БЕХ и „Булгаргаз”, че един от основните ни дистрибутори, захранващ домакинствата, не прави заявки”, обясни министър председателят.

Той каза, че чак в 18:30 часа на 31 декември от „Овергаз Мрежи” изпратили писмо до „Булгаргаз” с искане те да поемат доставките.

Снимка: bTV

„Предвид създалата се извънредна ситуация „Овергаз Мрежи” се обръща към Вас с молба”, зачете Борисов и допълни: „Когато някой се обръща към теб с молба, това крадене на бизнес ли е?!”.

По думите му ако управляващите не са били предупредени навреме, че има проблем, е имало 2 хипотези. Едната: „В 12 часа спираме газа, става ужас”. Борисов посочи, че тогава всички газифицирани домакинства са щели да минат на ток: „Те щяха да ми сринат цялата енергийна система, страната щеше да угасне”.

Той даже видя и още по-конспиративен сценарий. По думите му за кражба на бизнеса на Сашо Дончев говорели тези, които „правеха коментари, когато избирателно на 20% им вдигнаха тока и им дадоха сметки за 40 дена”. Борисов заподозря, че сега отново е можело 200 000 души да излязат на улиците. „Дали хората ще се сетят за „Овергаз” или за Бойко Борисов – кого ще напсуват? Със сигурност мене”.

Снимка: Ладислав Цветков

Вторият вариант бил по спешност да се използва руският транзит извън квотата, на която имаме право - а това, по думите му, означава с 10% по-висока цена. Бойко Борисов отбеляза, че в Санкт Петербург проявили разбиране за "чрезвичайната" ситуация.

"Те са много стриктни, защото искрено се надяват на конектора да дойдат две техни тръби от по 10 млрд. кубични метра", посочи той. По думите му появата на снимката на Владимир Путин с българското му кученце не е случайно и е показателно, че "ни обича".

Министър-председателят обясни думите си, че падането на първия му кабинет е осуетило строителството на "Южен поток" у нас. По думите му по онова време все още не е имало криза в Украйна и проектът е бил приоритетен за ЕС. "Тогава се набутаха фирмите на Орешарски", каза премиерът и припомни рязко скочилата цена на тръбата.

Борисов подчерта, че няма любими бизнесмени на властта, а със Сашо Дончев имали "много нормални, даже добри отношения". "Техните (на в."Сега"-б.р.) карикатурки (където чест герой е именно премиерът) няма да ги коментирам", каза Борисов.

Давутоглу и Ердоган искаха да подкрепя Местан

Местан е работа на ДПС. Така премиерът коментира отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост в ДПС и уточни, че има „хубавия навик” да не се бърка в чужди партии. „С Местан работихме доста време и нищо лошо не мога да кажа. Натискът и желанието на турското ръководство да се намеси в този конфликт ме накара да съм съмнителен”, уточни Борисов.

Той съобщи, че в деня преди честванията на годишнината от възродителния процес през нощта са се опитали да се свържат с него турските президент Реджеп Ердоган и премиер Ахмет Давутоглу, но той отказал разговор. После говорил с Давутголу, който поискал Борисов да се застъпи зад Местан, както и в България да дойдат турски вицепремиер и външен министър за честванията. „Казах им, че на Коледа няма да ги приема, никой министър няма да ги приеме и това ще се приеме като лош знак, те ме разбраха”, обясни министър-председателят.

На въпрос дали се опасява, че турция ще опита да отдели територии от българия, той обяви, че няма такива опасения, защото Турция иска да влезе в ЕС или най-малкото да е приемлива за Европа. Борисов каза, че в Брюксел е благодарил на Давутоглу за помощта в кризата с бежанците

„С Доган (почетният председател на ДПС Ахмед Доган) не съм говорил даже по телефона. Дали ще се върне в политиката е негова работа, аз не обичам на мен да ми дават акъл. Няма по-лошо нещо от не пиоскано добро”, коментира още Бойко Борисов.

Разчитаме най-вече на Реформаторския блок

Първо разчитаме на Реформаторския блок, обяви лидерът на ГЕРБ в отговор на въпроса на кого ще разчитат в парламента. Той уточни, че след нова година се е чул с лидера на ДСБ Радан Кънев и се надява на среща с него.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нищо по-добро не можем да съчиним или направим в следващата година. Аз им пожелавам да станат първа политическа сила, но и да станат едва ли ще получат 51%, аз минах по неговия път – сам, бой до дупка и се оказахме най-силни, но изолирани”, уточни Борисов.

Според него Петър Москов се справя добре като министър на здравеопазването. Той отрече Москов да е любимият му министър. „Всички са мои министри и аз съм техен премиер, не ги деля, радвам се, че те помежду си не се делят”, допълни премиерът.

На въпроса предстоят ли промени в кабинета, той каза, че предстои среща с ръководството на реформаторския блок, на която ще бъде обсъждан този въпрос. Той напомни, че от РБ имат критики към работата на техния министър на образованието Тодор Танев.

За бившия министър на правосъдието Христо Иванов той каза, че си е тръгнал, защото не се е справял. „Кой трябва да му направи реформата. Нужни са ти 180 души за промени в конституцията, като не можеш, не влизаш в тази битка”, уточни той.

Относно изказванията на политици от други партии за необходимост от предсрочни избори, Борисов каза: „Те не могат да съберат избиратели, колкото е един блок, колкото един вход”. По думите му при едни предсрочни избори държавата отново ще спре да работи за няколко месеца, контрабандистите ще спечелят от това, дългът и дефицитът ще растат. Ако някой иска това, да излезе и да го каже, призова министър-председателят.

Относно изтеклите разговори между съдийките Валидмира Янева и Румяна Ченалова, той каза, че е станало ясно, че на места тези разговори са манипулирани. „Приказват малко 5 за 6, това им е нивото”, каза още Борисов. Той се е чул и с Христо Иванов за празниците.

„Трябва да се успокоят малко и да продължим да си правим реформата. Не за пред публиката да правим реформа, а тя да доведе до бързо производство, справедливо”, смята премиерът.

Няма да се кандидатирам за президент

Борисов каза, че Росен Плевнелиев е прекрасен президент и е щастлив, че е работил с него и уточни, че първо самият Плевнелиев трябва да каже дали иска да се кандидатира за президент на предстоящите тази есен избори за държавен глава.

На въпроса дали лично той ще се кандидатира, Борисов първо каза: „Не е ваша работа, невъзпитано е да ме питат”. После уточни, че ако коалицията е здрава, няма да се кандидатира за президент. Дал съм дума на Реформаторския блок, че ще караме 4-годишен мандат, каза премиерът. Ако другите партии се дръпнат, ще говорим друго, допълни той.

За предстоящото раждане на дъщеря му Венета, с чиято бременност се похвали по празниците със снимка и пост във Фейсбук, Борисов каза, че е бил много притеснен за детето си, защото когато обсаждали къщата му през 2014 г., дъщеря му много се уплашила и била на „тежки лекарства”. Ако са умни ще го кръстят на мен, пошегува се Борисов, а на въпроса дали детето ще му казва „дядо” той попита: А какво да ми казва – „чичо”?

Снимка: Ладислав Цветков

За оплакванията на хората, че пътищата не са почистени, премиерът напомни, че вчера цял ден е имало обилен снеговалеж, а магистралите са 300 км. и няма как бързо да бъдат обходени от снегорините.

Той обвини медиите, че с репортажите си са пресирали кметовете и те започнали да хвърлят пясък и луга, които развалят асфалта, колите и обувките на хората, а после отиват в почвите.

„Да сме живи и здрави, всичко друго ще се оправи. Вече сме в стабилност, това го казват цифрите”, обяви в заключение премиерът.