Премиерът Бойко Борисов е разпоредил веднага да се спрат големи обществени поръчки и те да се проведат по новия закон. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА. Целта е да се разсеят всякакви съмнения за нещо скрито или за задкулисие, когато се разходват големи обществени ресурси, коментира финансовият министър.

По-късно от правителствената пресслужба публикуваха стенограма от правителственото заседание, в което премиерът казва на министрите: "Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва – повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва".

Преди дни Борисов спря обществената поръчка за два лота от магистрала „Хемус” и обяви, че го прави заради съмнения, че зад фирмите, спечелили конкурса стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и шефът на „Лукойл България” Валентин Златев.
Сред спрените от премиера поръчки е и тази за нови лични документи на стойност 500 млн. лв.

По думите на Горанов Борисов е разпоредил на министъра на земеделието и храните да прекрати поръчка обявена от Югозападното държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на обща стойност 95 млн. лв.

В изпълнението на поръчката е участвала фирмата "Водстрой 98", която в медийни публикации е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Подобни коментари имаше и от страна на бившия шеф на КТБ Цветан Василев и екскмета на Сливен Йордан Лечков. Самият Пеевски, който влезе с името си в редица фирми и предприятия през последните месеци, до момента не е потвърждавал, че има общо с компанията.

В същото време, той нападна директно премиера заради спряната обществена поръчка за АМ "Хемус".

"Има дебат, че трябва да се спрат още няколко рамкови поръчки, като идеята е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон с новите ясни и прозрачни правила, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им, да се гарантира в достатъчна степен защитата на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага", коментира Горанов.

Горанов уточни, че във Варна има няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града, които ще бъдат коментирани.

Искам "Хемус" да го изградим на максимално добра цена и ако зависи от мен, бих предложил препроектиране, което ще отнеме доста време, коментира още Горанов. Според него високата цена, постигната при последния търг, е свързана с изграждането на много тунели и виадукти, които оскъпяват трасето. За съжаление проектирането ще отнеме най-малко две години, което ще забави този проект, коментира още министърът.

Новите лични карти може да ни излязат по-евтино

Финансовият министър коментира, че предстои преструктуриране на печатница на БНБ, където по информация на БНБ ще отпадне доста сериозна техника и капацитет и ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще е към министъра на финансите, а след това към МВР.

"С този ресурс ще постигнем по-оптимална цена при изработването на личните документи", смята министърът.

Въвеждането на новите лични документи, което трябваше да започне догодина, трябваше да доведе до по-високи нива на защита. Освен снимка и подпис в тях ще има и пръстов отпечатък, и електронен чип.

Първите коментари след обявяването на поръчката бяха по-скоро негативни, тъй като това е поредна скъпа промяна в технологията зад личните ни карти през последните няколко години.

На днешното правителствено заседание Борисов коментира, че ако държавата може да реализира поръчката, това ще е най-добрата гаранция, че личните данни на гражданите ще бъдат защитени.