Премиерът Бойко Борисов коментира, че неустойки за спрените обществени поръчки няма да бъдат плащани, защото спирането е направено по законен начин.

Така например, за магистрала "Струма" фирма, която никога не се е занимавала с тази дейност, обжалва. Предполагам, че това е отмъщение, посочи Бойко Борисов.

Премиерът даде пример с магистрала "Хемус", че ако бъде допусната скорост от 140 км/ч, то при изграждането на завоите дължината на пътя се удължава. Затова скоростта ще бъде свалена до 120 км/ч, за да се спести от изграждането. Ще се стесни и пространството между двете ленти на движение. Вече няма да е 3 метра. Така ще се спестят около 100-150 млн.лева.

Поръчките са развалени, защото тези обекти могат да се изградят с по-малко пари. А администраторът, който е подготвил предложенията, вероятно няма да остане на работа, допусна Борисов.

Той заяви още, че заедно с външния министър Даниел Митов са изпратили "послание" до ЕС, че ако гръцките фермери не се изтеглят от границата с България, ще бъде провалена срещата между Турция и ЕС в Брюксел. Благодаря, че правилно ме разбраха и вчера се изтеглиха.

Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи, каза Борисов пред журналисти. Когато една държава не се яви или не упълномощи друга, не може да се проведе Съветът. Нашите съседи да знаят, че това им е било за последно. В момента, в който границата отново бъде затворена, ще изпратим писмо, че няма да участваме в Съвета, посочи премиерът, цитиран от БТА.

Той посети все още ремонтиращата се бъдеща сграда Софийския районен съд (т.нар.военно НДК), където дейностите приключват в края на месеца. А след това започват процедурите по обществени поръчки за обзавеждане. Ще са нужни около 8 милиона лева за мебели и техника, казаха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на съда Методи Лалов.

Снимка: БГНЕС

В сградата ще се настанят наказателното отделение на СРС и районната прокуратура.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че сумата от 8 милиона лева (малко над 5 милиона за съда и малко над 2 милиона за прокуратурата) ще бъде дискутирана допълнително. Няма да е безкритично, допълни той, като добави, че 8 милиона му се вижда висока сума.

Реалистично нанасянето на двете институции обаче може да се случи до края на годината.

В сградата ще има 35 съдебни зали и още една - тържествена. Една от залите е обзаведена с т.нар. венецианско стъкло, през което ще се правят разпити.

Към всяка съдебна сграда ще има отделен подход за съдията и за задържаните, обясни Методи Лалов.

От приходите в бюджета от борбата с контрабандата има излишък около 961 милиона лева. Тези пари няма да бъдат раздадени, защото има да се плащат дългове, каза Бойко Борисов.