На втори тур ще положим всички усилия да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин. Роля на ДПС или на ДОСТ е кого ще подкрепят. Ако аз бях на тяхно място, щях да подсиля тези, през които ще имам излаз към властта след това. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел атмосферата преди президентския вот у нас.

Социолозите предвещават тежък втори тур между Цецка Цачева (ГЕРБ) и ген. Румен Радев (БСП), като ДПС обявиха, че на първи тур ще застанат зад кандидатиралия се като независим Пламен Орешарски, докато ДОСТ от началото ще подкрепят председателя на парламента.

„Какво значи „независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет”, кой му плаща кампанията, партия ли? Ако му плаща, значи не е независим. ДПС си пое отговорността за Орешарски, постъпиха по-честно, казаха „Ние заставаме зад това, защото за ДПС той е бил добър премиер”, заяви Бойко Борисов, който обвини БСП, че са отишли „в първото поделение”, откъдето взели своя кандидат (ген. Румен Радев), вместо да заложат на професионален политик.

По думите му ГЕРБ ще разчита на гласове от център-дясно, но и от „по-прогресивните хора в лявото”.

Той за пореден път атакува ДСБ, като директно ги обвини в интрига, заради която Росен Плевнелиев не е бил подкрепен от ГЕРБ за втори мандат. Борисов похвали държавния глава, като сравни неговия „много добър и труден мандат” с този на Желю Желев, но подчерта, че не е имало как партията да застане зад него заради „истинската провокация” на "тъмносините" да поискат да се кандидатира като независим кандидат, подкрепен от коалиционните партньори.

„Единна кандидатура – все едно да се отрече от нас. Ние сме построили толкова неща – защо да не е кандидат на ГЕРБ? Тази провокация беше умишлена, за да възпали ГЕРБ като партия и тя да се откаже и така падна кандидатурата без да говорят с него”, коментира Борисов, който все пак изрази надежда, че Плевнелиев ще продължи да работи за България.

Министър-председателят също посочи, че всички партии освен ДСБ искат да са на власт: „Само те се борят да са истинска опозиция. Те са идеалните за БСП и ДПС в управлението – те не се борят за управление, а да бъдат коректив. Малък, но гласовит”.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване