България и Иран са на прага на историческо споразумение в сферата на енергетиката. Правителствената делегация, начело с премиера Борисов, търси купувачи за руския ядрен реактор, произведен за АЕЦ „Белене".

Подобно посещение в Ислямската република български ръководител не е имало през последните 30 години.

Още на първата си среща с вицепрезидента Есхак Джахангири, Бойко Борисов повдигна въпроса за сътрудничество между двете страни в сферата на ядрената енергетика.

„Разговаряхме за ядрената енергетика. За възможностите, които има България като потенциал в тази посока, включително и реактор", каза премиерът Бойко Борисов.

Джахангири също посочи, че са обсъждани нефт, газ, енергийни източници и земеделие.

Преговорите за потенциална сделка за реактора са все още в твърде ранен етап, пояснява министъра на енергетиката.

„Ще запознаем председателя на организацията по ядрена енергетика и с възможността, евентуално, ако те проявяват интерес да бъде обсъден с тях този въпрос, свързан с реакторите за проекта АЕЦ „Белене", каза ресорният министър Теменужка Петкова.

Доставки на ирански природен газ за България са напълно реална възможност. Това би могло да се осъществи чрез бъдещия терминал за втечнен природен газ на Александропулис по междусистемната връзка Гърция-България. Петкова смята, че това може да стане в рамките на 3-4 години.

Партньорските взаимоотношения между Иран и България няма да повлияят негативно на връзките ни с Израел, успокоява външния министър: „Не мисля, че българската страна, а и ЕС, по някакъв начин има намерение да застрашава отношенията си с Израел”.

В близко бъдеще предстои и още едно споразумение – в сферата на транспорта. Страната ни е готова да бъде част от коридор за стоки - Иран, Армения, Грузия, България.