Президентът Росен Плевнелиев e готов да инициира промени в Конституцията, които са нужни според кабинета за успеха на съдебната реформа, обявена вчера.

Имаме шанс да свършим една смислена реформа, в интерес на народа и справедливостта в държавата, каза Плевнелиев по повод заявеното намерение от страна на министър-председателя Бойко Борисов за конституционна реформа в българското правосъдие.

„Тези промени да се подготвят внимателно. След обществен дебат да се съгласуват с всички браншови организации. Радвам се че главният прокурор, както и председателят на ВКС също дадоха заявка. Да обобщя – имаме шанс да свършим една смислена реформа,в интерес на народа и справедливостта на държавата”, каза той.

„Надявам се от политически декларации да минем към действие и да се поздравим към края на тази година с добри резултати”, допълни държавният глава. Според него очевидно е, че реформата в българското правосъдие трябва да бъде дълбока и тя не изключва и конституционни промени.

Плевнелиев припомни, че като държавен глава още миналата година е заявил своето категорично намерение, ако са необходими такива промени и ако не се постигне политическа воля и споразумение, той да ги инициира на база на своето право.