Бомба беше намерена в багажното отделение на български автобус по линията Прага-Варна. Самоделното взривно устройство с голяма мощност беше обезвредено от унгарската полиция. Към момента е заподозрян като извършител е словак или чех. Пътниците са невредими и вече се прибраха в България.

Инцидентът стана в събота в късния следобед. Единият от пътниците разказа пред bTV, че след като е бил отворен сакът, вътре е имало туба с часовник и кабели.

Подозрителният пътник, за когото се смята, че е поставил бомбата, се е качил в Братислава. Той слязъл в Бърно и не се върнал.

По думите на пътници въпросният мъж е на около 25 години, бил е с очила и с шапка с козирка. Не е говорил. Според жена, седяла до него, той е миришел на алкохол.

Хора, пътували в автобуса, разказват още, че властите в Унгария са им обяснили, че живеят втори живот. От консулството на България не е имало съдействие, казаха още пътниците.

Началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов заяви за bTV, че преди месец и половина е имало друг инцидент с автобус на фирмата, който е бил запален. Управителят на компанията Драгомир Павлова обаче отрече тази информация.

Една от хипотезите е, че става въпрос за разчистване на бизнес сметки. Следователят Георги Илиев, който разкри атентаторите в Сарафово е убеден, че бомбата е сложена не за да сплаши, а да убие. "По мнение това е класически, недовършен опит за терористичен акт. Този извършител е направил всичко, зависещо от него, за да се получи терористичен акт", поясни Илиев.

По случая са задействани всички отговорните институции в Чехия, Словакия и Унгария. 

ГДБОП проверява случая, не се изключва взривното устройство да е поставено заради нарушени интереси на конкуренти, съобщиха от МВР.