Консултациите за БСП стартират с парламентарно представените партии без ГЕРБ, а след това с другите, извънпарламентарни партии. Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция на партията.

Той уточни, че преговори и разговори до сега не са водени и това ще стане в следващите дни. „Това е процес за формиране на парламентарно и извънпарламентарно мнозинство за промяна. Ще търсим формиране на програмен експертен кабинет с качествени хора”, коментира Станишев и допълни, че осъзнава трудното начало и ниското доверие, с което ще започне работа следващото правителство и парламент.

Служебното правителство се провали в организирането на честни избори, а Министерски съвет се държа неадекватно в ситуацията с намерените бюлетини в Костинброд. Такъв беше коментарът му за скандала в

По думите му залавянето на 350 000 фалшиви незаконни бюлетини е било „осуетяване на мащабен заговор срещу демокрацията и правата на гражданите” и тепърва трябва да се изясни дали хаосът е бил съзнателен.

Червеният лидер заяви категорично, че е имало множество проблеми в изборния ден, масово бездействие на органите на реда, на МВР срещу купуването на гласове. "Стигна се до там, че една държава се оказа, че не може да осигури принтери с тонери, дейността на ЦИК и РИК беше под всякаква критика", смята Станишев и засегна темата за вота в чужбина.

На някои места в ЕС изборният ден приключи вчера следобед, на много места се гласуваше до 22.30 ч. противозаконно. Въпреки описаните нарушения Станишев не смята, че трябва да иска касиране на вота. „Касирането би означавало само оставяне на ГЕРБ на власт чрез служебното правителство, запазване на статуквото и още по-безобразни следващи избори”.

Станишев коментира, че БСП е единствената политическа сила, която реално е увеличила подкрепата си и пое ангажимента ако формират кабинет никога повече такива избори в България да не се провеждат.

По-рано днес председателят на ДПС Лютви Местан също категорично отхвърли варианти за влизане в коалиция с ГЕРБ.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС