Коалиции на ДПС с Атака или ГЕРБ са немислими. Това категорично мнение изказа пред БНР лидерът на движението Лютви Местан, допълвайки, че подобни въпроси дори са „абсолютно неуместни”.

„Между ДПС и Атака стоят не само политически различия, но и стоят ценностни. Идеите на Атака я изваждат от партиите на демократичния спектър. Искам да сложа точка на тези спекулации - под никаква форма не е възможна коалиция между ДПС и Атака. Това ще бъде абсолютно опорочаване на политиката. Това е съвършено категорична позиция и призовавам и журналистите занапред да се въздържат от подобни внушения”, каза Местан и допълни, че така или иначе разговори за формиране на правителство все още не се водят.

Според наследника на Ахмед Доган позицията на ръководената от него партия по отношение на ГЕРБ е „съвършено ясна, категорична и тя не подлежи на промяна”. „С начина, по който ГЕРБ управляваше страната, заслужи тоталната изолация, в която се намира в момента. Българските граждани категорично свалиха ГЕРБ от власт – първо с протести и второ с вота си на 12 май. ГЕРБ не е легитимен управленски субект”, осече Местан.

Той обясни, че ДПС очаква да чуе проекта на втория мандатоносител - Коалиция за България, за това как виждат страната. „Ако те предложат на ДПС класически тип коалиция, при която се договарят властови позиции – нас в тази програмата ни няма”, каза Лютви Местан и добави, че една успешна програма трябва да бъде продукт на надпартийни усилия.

Според лидера на ДПС касиране на изборния резултат е една абсолютно радикална мярка, „за която дълбоко се съмнявам, че ще има достатъчно основание”. Местан обаче наблегна на факта, че над вота от 12 май продължават да тегнат неуредиците от организацията и съмненията за незаконно напечатаните бюлетини.