Отборът ни по биология постигна непостижимото
Така ръководителката на младежите Албена Йорданова определи успеха им на 28-ата международна олимпиада в Ковънтри, Великобритания
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    4
Млади биолози
Снимка: bTV

Националният ни отбор по биология постигна непостижимото. Така ръководителката на младежите Албена Йорданова определи успеха им на 28-ата международна олимпиада в Ковънтри, Великобритания. 

Четиримата младежи – Габриела Христова, Мария Карабоева, Ваня Миланова и Димитър Каразапрянов спечелиха златен, сребърен и бронзов медал в конкуренция с над 240 участници от 68 страни.

Тази година отборът наистина се представи доста добре, коментира спечелилият златото Димитър.

Успех за млади български биолозиТе се представиха блестящо на международна олимпиада

 

За bTV младежите разказаха каква е била една от задачите в състезанието – на практиката по биохимия – да определят активността на пироваткиназа – важен за човека ензим. Изследвахме цяло семейство – баща, майка и дъщеря, за този ензим и се опитахме да намерим генетичната връзка на заболяването, обясни Габриела.

Спечеленото е забележителен успех, който, надявам се, ще вдъхнови младежите страната, коментира Йорданова.

Млади биолози
Снимка: bTV

Тя посочи, че в българското училище липсват лабораторни занятия по биология, химия, физика и единственият шанс учениците да се докоснат до реални експерименти е в биологическия факултет.

Млади биолози
Снимка: bTV

Междувременно трима от отбора вече са приети за студенти – Габриела и Мария ще учат молекулярна биология в Софийския университет, а Димитър – медицина, отново в София. Ваня все още е ученичка, но също обмисля молекулярна биология в СУ.

Всички те възнамеряват да се занимават с научна работа. Но дали в България, или в чужбина – времето ще покаже, казват младежите.

Вижте повече във видеото:

  • 3
    4
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре