Порои и бури наводниха Централна и Северна България. Пловдивското село Белозем е под вода. Наводнени са първите етажи на къщите и приземните помещения. Унищожена е продукция. Към 19.00 часа отводняване няма, защото дъждът приижда от Болярино.

Обстановката става все по-сложна. Заседава кризисен щаб, за да се вземе решение дали да бъде обявено бедствено положение. Над 30 са наводнените къщи.

В Поповица ситуацията беше критична тази сутрин

Пловдивското село Поповица беше потопено два пъти в рамките на 24 часа. След като снощи пороен дъжд с градушка наводни селото и затвори главния път Пловдив-Свиленград, тази сутрин ситуацията се повтори.

Три часа обилен дъжд и полетата около Поповица станаха езера. Прииждащите от високото води заплашваха да потопят селото, затова решението беше - спешно затваряне на пътя Пловдив-Свиленград и отклоняване на водната стихия.

Докато траеше спасителната операция, главният път отново беше потопен под половин метър вода. Десетки коли се оказаха в капан.

Водата от пътя се изпомпваше в двора на местната църква.

Десетки къщи в близост до наводнения път също бяха потопени.

Хората обвиняваха институциите, но екипът ни видя боклуци, изхвърлени от местните в канала на селото.

От общината в Садово ще започнат опис на щетите едва, когато нивото на водата позволи.

Още две села в Пловдивска област са на прага на бедствието.

Болярино и Белозем също са под вода. Общо 40 къщи в двете населени места буквално са потопени. Много дворни места и улици са превърнати в реки.

Обстановката в Шумен постепенно се нормализира след снощната буря и поройния дъжд, който предизвика наводнения и сериозни материални щети.

Улиците в Шумен се почистват усилено. Освен че потопи улиците, бурята снощи събори няколко дървета и отнесе покрив на неработещ хипермаркет. Наводнени са и строителните обектите от проекта за водния цикъл на града. Много от изкопите са затлачени.

Спасителните екипи са реагирали на повече от 60 сигнала за наводнени помещения и блокирани автомобили. Най-сериозни усилия се полагат по почистването на ниската зона на града, където нивото на водния стълб е достигнало 4 метра.

Силата на водата е била толкова голяма, че е изкривила дори масивна асансьорна врата на жилищна сграда в най-пострадалия район.

Пороят е изронил асфалт и тротоарни настилки.

За да не се повтори ситуацията при следващ дъжд, общината ще работи с приоритет:

„Препочистване на дъждоприемните шахти, което е големият проблем, тъй като са затлачени от големия порой и основно нашите големи притеснения са за поречията”, каза кметът на града Красимир Костов.

„Инвентаризират щетите и започваме една по една да ги отстраняваме, главното е големите наноси в ниските участъци, които се получиха много бързо да бъдат изнесени…коритото на реката в силния валеж се понапълни, но тя може да го поеме, коритото е доста голямо, нямаме притеснение от това, надявам се канализационната мрежа да поеме валежите”, допълни кметът на града.

Щетите от пороя в Шумен тепърва ще се изчисляват.

Червен код за дъжд и вятър в Бургаска област

Червен код за дъжд и вятър в Бургаска област е обявен за 29 септември от Националния институт по метеорология и хидрология НИМХ - БАН. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв. м, а в крайните южни райони от областта са възможни и по-големи количества.

Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър. Южно от Бургас вълнението на морето може да достигне 5 бала. Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи.

Следвайте нарежданията и всички съвети на компетентните органи и бъдете готови за извънредни мерки, съветват от Министерство на околната среда и водите. В същото време отговорните институции, като отдели по бедствия и аварии, както полиция и пожарна отказаха да отправят съвети с мотивите, че не трябва да се плашат хората.

Сериозните валежи тепърва предстоят, предупреждават синоптиците. През следващото денонощие в Източна България времето ще бъде опасно.

Код червено - кодът за големи щети и възможни жертви - важи утре за област Бургас. Там се очакват много силни валежи, бурен вятър и бурно вълнение.

Хидролозите от БАН предупреждават, че заради очакваните валежи, през следващите две денонощия реална опасност от наводнения съществува във водосборите на реките на юг от Бургас и южните притоци на Арда.

В областите Варна, Шумен, Сливен и Ямбол валежите също ще бъдат значителни, но кодът е по-малко опасният - оранжево.

Според хидролозите от БАН - през следващите две денонощия реална опасност от наводнения съществува във водосборите на реките на юг от Бургас и южните притоци на Арда.